pátek 26. dubna 2024 Oto

Troubky na Přerovsku odstranily jednu z nepovolených hrází, obec by neuchránila

Troubky na Přerovsku v těchto dnech odstranily jednu z nepovolených hrází, kterou nechaly vybudovat v roce 2013 bez povolení úřadů na ochranu proti povodním. Podle odborníků by neměla účinnost. Troubky, symbol záplav z roku 1997, tak v současné době chrání proti velké vodě jen hráz zvaná Závalí. Vznikla také bez stavebního povolení, má ale statut dočasné stavby. V budoucnu bude obec ležící nedaleko soutoku Moravy a Bečvy chránit komplexní systém ochrany, kvůli kterému se třetím rokem vykupují pozemky.

Val na Panské louce, který vznikl na mezi oddělující katastr Troubek od přerovské části Henčlov, obec odstranila ve spolupráci s místními zemědělci. „Byla tehdy snaha na tomto místě opatřením odklonit vodu tak, aby se nedostala do obce, nebo aspoň aby se eliminovala. Podle studie z VUT v Brně by však měla hráz minimální vliv," řekl starosta Troubek Radek Brázda.

Hráz zvaná Závalí, která nyní chrání lokalitu před velkou vodou, nechala obec vystavět bez stavebního povolení v roce 2010 poté, co ji vyplavila další povodeň. Val dlouhý 700 metrů částečně navazuje na starou selskou hráz a úřady jej dodatečně schválily jako dočasnou stavbu. „Jako stavba dočasná má povolení prodlouženo do roku 2020, pravděpodobně budeme žádat v příštím roce o další prodloužení, neboť je to aspoň nějaká protipovodňová ochrana v naší obci," doplnil starosta.

Na systematickou ochranu proti povodním čekají Troubky řadu let. V roce 2015 obec přijala protipovodňová opatření navržená státním podnikem Povodí Moravy. Ministerstvo zemědělství tehdy uvedlo, že protipovodňovou ochranu bude zajišťovat hrázový systém v délce 6177 metrů, který zajistí ochranu obce do kulminačního průtoku povodně v Bečvě při stoleté povodni s převýšením 0,85 metru. Předpokládané náklady se podle úřadu pohybují kolem 400 milionů korun.

Na základě memoranda mají Troubky kvůli stavbě zajistit výkup pozemků a změnu územního plánu. Za pozemky obec dosud zaplatila majitelům přes čtyři miliony korun, letos má na výkup ještě rezervu 400.000 korun. „Je to běh na dlouhou trať. Vykoupili jsme již přes 3,5 hektaru pozemků, ale stále zbývá kolem sedmi hektarů. Pomalu začínáme přistupovat k tomu, že budeme uzavírat kupní smlouvy o smlouvách budoucí. Musíme ale schválit nový územní plán," uvedl starosta.

Do obce, ve které nyní žije kolem 2000 obyvatel, vtrhla voda 7. července 1997 večer a srovnala se zemí více než polovinu místních domů. V jejich troskách zemřelo devět lidí. Následně se muselo zbourat 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina obyvatel. Škody dosáhly 700 milionů korun. V obci bylo poté postaveno na 200 domů. Povodně postihly Troubky i na jaře roku 2010.

Autoři | Foto Meteo Info

Štítky správa, stavby, záplavy, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.