pátek 29. března 2024 Taťána

Modrý hroch pomohl olomoucké dětské chirurgii. Na golfovém turnaji se vybralo přes čtvrt milionu korun

Už dvanáctým rokem pořádá Nadační fond Modrý hroch benefiční golfové turnaje, jejichž výtěžek pomáhá malým pacientům dětských chirurgických oddělení.

Letos se vybralo 254 tisíc korun

Vloni se akce Charity Golf Modrý hroch poprvé uskutečnila také v Olomouci a vybralo se při ní 150 tisíc korun. Letos to bylo dokonce už 254 tisíc. Nástroje pořízené z výtěžku loňského turnaje i symbolický šek z toho letošního předaly zástupkyně nadace dětskému chirurgickému oddělení Fakultní nemocnice Olomouc ve středu 25. září 2019.

Peníze, které Nadační fond Modrý hroch nashromáždil na benefičním golfovém turnaji vloni, posloužily k zakoupení nadstandardního instrumentária pro nápravy vpáčeného hrudníku dětí miniinvazivním postupem. Chirurgové mohou díky tomu šetrněji pomáhat dětem trpícím vpáčenou hrudní kostí.

Dříve se používala otevřená metoda, při níž se protínala žebra a přidávaly se dlahy. Byla to náročná a krvavá operace. Při výkonu s novým instrumentáriem se drobnými vpichy zavádí do těla nástroj podobný pružině. Ten se opírá o žebra a mechanicky pomáhá postupnému roztahování hrudního koše,“ vysvětluje přednosta I. chirurgické kliniky FN Olomouc prof. MUDr. Čestmír Neoral, CSc.

Brněnský Nadační fond Modrý hroch se již od roku 2005 zaměřuje na podporu dětské chirurgie, ortopedie, traumatologie a pomáhá dětem po těžkých úrazech. Usiluje také o zpříjemnění nemocničního prostředí v době léčby a pečuje o volnočasové aktivity hospitalizovaných dětí. Intenzivně se věnuje rovněž preventivní činnosti. Hlavní důvodem vzniku nadačního fondu byla skutečnost, že právě úrazy jsou nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých lidí do 25 let.

Vybrané peníze pomáhají dětem po těžkých úrazech

Nové nástroje doputovaly na dětskou chirurgii olomoucké nemocnice ve stejný den jako nový šek, tentokrát už na částku 254 tisíc korun. „Jde o výtěžek z letošního turnaje v olomouckém golfovém resortu, tedy ze startovného, tomboly a příspěvků sponzorů. Částka se navýšila i díky tomu, že olomoucký turnaj se letos poprvé stal součástí naší pětidílné tour. Vybrané peníze pomáhají jednak konkrétním dětem po těžkých úrazech a také oddělením dětské chirurgie v Olomouci a Brně,“ popisuje ředitelka Nadačního fondu Modrý hroch Mgr. Monika Chasáková.

Podle profesora Neorala poputuje i letošní dar Nadačního fondu Modrý hroch na vybavení dětské chirurgie. „Jsme velmi rádi, že jsme mohli převzít špičkové nástroje z loňského výtěžku a také šek na částku, která je zase významně vyšší, za což nadaci a jejím partnerům moc děkujeme,“ chválí přednosta I. chirurgické kliniky, jenž převzal nástroje i šek společně s přednostkou Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Dagmar Pospíšilovou, Ph.D.

Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky FNOL, nemocnice, sbírka, peníze, Modrý hroch, golf, turnaj

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.