čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Město se rozhodlo pomoci klientkám olomouckého Azylového domu Fondu ohrožených dětí

Město pomůže klientkám Azylového domu, jehož zřizovatelem je Fond ohrožených dětí. Radní města se tak rozhodli na základě nepříznivé situace, s níž se spolek při poskytování sociálních služeb aktuálně potýká. Ženy a matky s dětmi najdou nové útočiště pod hlavičkou statutárního města Olomouce.

„Fond ohrožených dětí se dostal při poskytování svých služeb do problémů, což ohrožuje také provoz jeho Azylového domu v Olomouci. Krajský úřad Středočeského kraje vydal rozhodnutí o zrušení registrace všech sociálních služeb poskytovaných spolkem na území České republiky, a to z důvodu, že spolek nesplňuje podmínku bezdlužnosti,“ vysvětlil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Radní proto na svém posledním jednání schválili postup, jak pomoci klientkám a rozhodli o zachování služby ve městě. „Jde o důležitou a potřebou pomoc ženám a matkám s dětmi, které se potýkají s nepříznivou situací v důsledku ztráty bydlení. Nechceme tuto službu, která byla vždy kvalitní, ztratit. Jejím převzetím zároveň předejdeme problémům, s nimiž by se následně potýkal odbor sociálních věcí magistrátu,“ uvedl náměstek Šnevajs.

Služeb Azylového domu Fondu ohrožených dětí v Sokolské ulici využívá v současné době 29 klientů, včetně dětí. Zařízení zaměstnává celkem sedm lidí, náklady na kompletní provoz za rok 2014 činily 4 miliony korun. Kromě nich poskytuje stejné služby ve městě také Domov pro ženy a matky s dětmi s kapacitou 39 klientů, který zřizuje město. Celkově by se tak pod jednoho zřizovatele – statutární město Olomouc, dostalo 68 klientských lůžek. „Na základě jednání s krajem jsme se rozhodli přihlásit k řešení problému a požádat o registrování navýšení kapacity sociální služby o lůžka Azylového domu Fondu ohrožených dětí,“ prohlásil náměstek Ladislav Šnevajs. Na základě rozhodnutí rady města tak azylový dům převezme od 1. října 2015 odbor sociálních věcí magistrátu.

Azylový dům spolku Fond ohrožených dětí funguje v Olomouci od roku 1989 a dosud sídlí v prostorách, které jsou v majetku města. Do konce letošního září pokrývají poskytování sociálních služeb finance získané v rámci Individuálního projektu Olomouckého kraje. Při převzetí 1. října pak město ze svého rozpočtu dokryje částku 213 tisíc korun. Počínaje lednem 2016 budou náklady na provoz zařízení i zaměstnance pod hlavičkou města kompletně pokryty z prostředků Individuálního projektu Olomouckého kraje. „Krajský úřad již v průběhu měsíce srpna 2015 vyhlásí nový systém financování z prostředků tohoto programu pro azylové domy na území kraje na roky 2016 – 2019. Podmínkou pro podání nabídky bude jednak platná registrace poskytování sociálních služeb a jednak zařazení do sítě služeb na rok 2016, což město převzetím této služby bezezbytku splní,“ řekl náměstek Šnevajs, s tím, že pokud se spolku podaří problémy s registrací překonat a bude mít zájem, je město připraveno jim poskytování služby předat zpět.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.