čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO: Uvař, upeč, přijď a rozděl se! Olomoučané slavili sousedské vztahy

Poslední zářijovou neděli se u olomoucké Terezské brány konal druhý ročník Sousedské slavnosti. Lidé donesli víno, napekli koláče a mohli si poslechnout českou písničkářku Terez Wrau. Setkávání sousedů spoluorganizují Bára Čermáková a Matěj Dostálek, kteří už nyní plánují další setkání, tentokrát jako indoor akci ve Skautském institutu.

V neděli odpoledne se u Terezské brány sešli občané z Olomouce oslavit své sousedství. Koncept sousedských setkávání si mimo jiné klade za cíl oživení veřejného prostoru, navazování nových přátelství a podpoření občanské iniciativy. „Sousedské slavnosti vymýšlíme s partnerem Matějem Dostálkem, ale podstatu té akce dělají hlavně lidi, kteří nám pomáhájí třeba v tom, že donesou vodu, židle nebo třeba nádobí. My bychom byli nejradši, kdyby to fungovalo zdola ještě víc,“ říká spoluorganizátorka Bára Čermáková. 

Heslem slavnosti byl slogan „uvař, upeč, přijď, rozděl se“. Organizátoři na facebookových stránkách události taktéž nabádali k co nejmenšímu jednorázovému odpadu. Hudební doprovod zajistila česká písničkářka a buskerka s uměleckým jménem Terez Wrau. „Ambicí do budoucna je udržet pravidelnost a postupně budovat komunitu místních i vzdálenějších lidí. Když se nám to povede třikrát do roka, bude to úspěch,“ dodává Bára Čermáková. 

Inspirací pro vytvoření konceptu sousedských slavností byla proluka ve Ztracené ulici, kterou se v rámci prvního ročníku snažili organizátoři oživit. Druhý ročník se už konal v okolí Terezské brány a proluka nyní čeká, až se jí ujme někdo další. Iniciativou Báry a Matěje je taktéž motivace lidí, aby komunitní setkání pořádali ve svých sousedských čtvrtích. Na v pořadí třetí setkání se můžete těšit v prosinci ve Skautském institutu, kde se bude konat komunitní indoor akce. Termín setkání bude zveřejněn na facebookových stránkách události. 

Autoři | Foto Štefan Berec

Štítky kultura, oslava, Terezská brána, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.