pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO: Malé pacienty doprovodí na operační sál v olomoucké nemocnici zdravotní klauni

Malé pacienty Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc doprovázejí k nezbytným operačním zákrokům opravdoví klauni. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě se totiž letos v červnu připojilo k programu NOS! dobročinné organizace Zdravotní klaun. V jeho rámci klauni provázejí děti dobou před zákrokem a doprovodí je až k operačnímu sálu. Beze strachu a s úsměvem jezdí děti na operaci už v šesti českých nemocnicích: vedle té olomoucké také v Praze-Motole, Plzni, Ostravě-Porubě, Hradci Králové a Třinci.

Zdravotní klaun, o. p. s. je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem, geriatrickým pacientům a dalším potřebným v oblasti zdravotnictví. Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených Zdravotních klaunů. V současné době navštěvuje 86 Zdravotních klaunů pravidelně 62 nemocnic, 7 domovů pro seniory a 2 hospice. Zdravotní klaun je partnerem Red Noses International a členem European Federation of Hospital Clown Organizations.

Unikátní program Zdravotního klauna NOS! (Na operační sál!) si již od roku 2013 získává srdce dětí, rodičů i ošetřujícího personálu. Jeho cílem je připravit děti tak, aby odjížděly na operaci uvolněné a s úsměvem. „Je to u nás pozitivně kvitováno opravdu ze všech stran,“ těší vrchní sestru Dětské kliniky FN Olomouc Mgr. Světlanu Kašubovou. „Děti jsou v doprovodu klaunů daleko klidnější. Zatím tuto službu využíváme od června s výjimkou prázdninové pauzy, a to aktuálně vždy ve čtvrtek na oddělení 28 C. Plánujeme ji však rozšířit i na pondělky a pátky a také na druhé pooperační oddělení,“ dodává vrchní sestra Kašubová.

Podle zástupců organizace Zdravotní klaun je smích velkým pomocníkem při přípravě na operační zákrok, protože potlačuje úzkost a odbourává strach. Děti, které čeká operace, předem dlouho nejedí, bývají unavené a často propadají strachu a úzkosti. Úkolem Zdravotního klauna je provést je čekáním na operační úkon a humorem rozptýlit napětí, dokud nepřijde chvíle odjezdu na sál. Pak klaun odveze rozesmáté dítko před dveře operačního sálu.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, FNOL, děti, klauni, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.