čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na Horním náměstí je k vidění výstava ČTK Okamžiky sametové revoluce

Více než sto fotografií, které zachycují listopadové dění v roce 1989, mohou lidé ode dneška vidět na Horním náměstí v Olomouci. Výstavu Okamžiky sametové revoluce připravila k jejímu 30. výročí Česká tisková kancelář (ČTK). Olomouc je druhou zastávkou venkovní expozice, premiéru měla v létě v Uherském Hradišti. Snímky pocházejí z archivních fondů agentury, další ČTK získala ze soukromých sbírek či muzeí třicítky měst a obcí z celé republiky.

Výstava vznikla na základě projektu, který ČTK spustila na začátku roku. „Jeho cílem bylo posbírat fotografie z regionů z listopadových událostí roku 1989. Chtěli jsme tím ukázat trochu jiný pohled na revoluci jako takovou. ČTK má v archivu spoustu fotografií z Prahy a okolí, ale tím, že jsme objížděli regiony a sbírali fotografie po různých spolcích a od jednotlivců, podařilo se nám vytvořit soubor, který dosud nebyl k vidění," řekl šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch.

Na Horním náměstí je do konce října k vidění na dvaceti panelech 107 fotografií, z nichž 55 je od veřejnosti a z regionálních institucí a 52 z archivu ČTK. Zachycena je na několika snímcích i atmosféra v Olomouci včetně demonstrací a happeningů na Horním náměstí či na univerzitě. Jejich autory jsou dlouholetý fotoreportér ČTK Vladislav Galgonek nebo Petr Zatloukal, který obrazově zmapoval listopadové události na univerzitě.

Výstava zachycuje i předrevoluční dění, jsou na ní fotografie studentů, divadelníků i členů Občanského fóra. Revoluci pak připomínají fotografie z demonstrací a stávek, plakátů, letáků a nápisů. Nechybí snímky s pozdějším prezidentem Václavem Havlem i fotografie věnované dozvukům revoluce a pádu komunistických symbolů. Závěrečná část znázorňuje první svobodné volby od komunistického převratu v roce 1948.

Do konce září obdržela ČTK od veřejnosti a různých institucí přes tisíc snímků. V archivu ČTK se podařilo dohledat zajímavé fotografie z dění v regionech, které dosud nebyly digitalizovány, a jsou tak publikovány poprvé po 30 letech. Některé dodané fotografie mohou být se souhlasem autorů zařazeny do Fotobanky ČTK, která spravuje nejrozsáhlejší zpravodajský fotoarchiv v České republice. Projekt volně navazuje na putovní výstavu Okamžiky století, kterou ČTK loni připravila k 100. výročí založení Československa. Výstava Okamžiky sametové revoluce bude po olomoucké zastávce umístěna v době oslav výročí sametové revoluce v centru Prahy.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, historie, výtvarné, média, Olomouc, 1989

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.