středa 24. dubna 2024 Jiří

Soud povolil správci vydat 282 milionů korun z prodeje skladů v Olomouci

Městský soud v Praze povolil insolvenčnímu správci zkrachovalé společnosti Net Media Group Janu Klváčkovi vyplatit výtěžek 282 milionů korun z květnové dražby areálu bývalých vojenských skladů v Olomouci. Veškerý výnos z prodeje areálu připadne společnosti Gallanzaro, která je největším zajištěným věřitelem Net Media Group.

Vyplacení výtěžku Městský soud v Praze v srpnu pozastavil poté, co aukci v červenci žalobou napadl Radim Švec, který si odpykává trest za podvod ve věznici ve Znojmě. Areál patřil zkrachovalé firmě Net Media Group a Švec tvrdí, že je stále jejím akcionářem a o dražbě nebyl řádně informován. Soud by proto podle Švece měl aukci prohlásit za neplatnou.

Podle Vrchního soudu v Praze, ke kterému se firma Gallanzaro proti pozastavení převodu peněz z aukce odvolala, však žaloba podnikatele Švece není překážkou k vyplacení výtěžku z prodeje areálu. „Podání žaloby nebrání insolvenčnímu správci nakládat s výtěžkem zpeněžení," stojí v usnesení vrchního soudu.

Návrh na vydání výtěžku z dražby areálu firmě Gallanzaro už v červenci schválil Městský soud v Praze. Do insolvenčního řízení s Net Media Group přihlásilo Gallanzaro zajištěné pohledávky za 621 milionů a stalo se největším věřitelem. „Následně insolvenční soud zjistil ze spisu, že předmětná dražba, na základě které byl zpeněžen majetek dlužníka, byla napadena žalobou o určení neplatnosti dražby," uvedl v srpnu soudce Jaroslav Suchý.

Insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček proto musel výtěžek z prodeje uložit na zvláštní účet a bez souhlasu soudu s ním nemohl nakládat. Nyní ho už může poslat na účet společnosti Gallanzaro.

Areál bývalých ženijních skladů má rozlohu 171.339 metrů čtverečních. Armáda skladový areál v roce 2010 prodala za několik desítek milionů korun. Majitelem se stala firma Net Media Group. Insolvenční řízení s Net Media Group začalo v létě 2017 krátce poté, co se jejím novým majitelem stala společnost Gallanzaro. Nový člen představenstva Net Media Group Milan Gottwald tehdy podání insolvenčního návrhu zdůvodnil enormním rozsahem závazků této firmy.

V představenstvu Gallanzara figuruje Antonín Rozbroj, který působil spolu s developerem Richardem Morávkem v několika firmách z někdejší potravinářské skupiny Milo Holding. Gallanzaro sídlí ve stejné budově v centru Olomouce jako některé Morávkovy firmy. Vojenské sklady v květnu vydražila společnost Nemovitosti nájemního bydlení II ze skupiny Unicapital podnikatele Pavla Hubáčka. V aukci nabídla 353 milionů Kč. Se skupinou Unicapital spolupracují některé firmy, které vlastní Morávek.

Autoři | Foto Jakub Wittka

Štítky reality, soud, firmy, Net Media Group, Gallanzaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.