pátek 26. dubna 2024 Oto

Podzimní etapu Flory Olomouc navštívilo 20 tisíc lidí

Podzimní přehlídku ovoce a zeleniny Flora Olomouc od čtvrtka do dneška navštívilo zhruba 20.000 lidí. Návštěvnost podzimní Flory je stejná jak loni, kdy byla nejvyšší za posledních pět let. Výstavu Flora tradičně doprovodily podzimní zahradnické trhy i festival gastronomie a nápojů Olima.

Hlavní expozice v pavilonu A nesla název Zahradní slavnost a návštěvníkům připomněla 30 let svobody. V moderním a netradičním pojetí předvedla typické podzimní plody. Uprostřed expozice se od podlahy ke stropu klenul velký jídelní stůl ozdobený zeleninou a ovocem.

„Expozice Zahradní slavnost se mi náramně líbila a ihned ve mně vzbudila zájem o celkovou myšlenku výstavy. Expozice byla celkově velice obsáhlá nejen exponáty, ale také myšlenkami a propojeností několika idejí. Velice mě potěšil odkaz na Václava Havla a jeho hru Zahradní slavnost, která je pro mě srdcovou záležitostí," komentovala dnes expozici místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR Klára Franc Vavříková.

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nechyběla na podzimní Floře floristická soutěž Pohár podzimní Flory, která ocenila nejlepší floristy. V pavilonu G byla k vidění včelařská výstava Hanácká včela, na které se návštěvníci mohli seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historického vybavení pro včelaření. Na programu byly také přednášky o včelařství v historické oranžerii ve Smetanových sadech.

Součástí festivalu gastronomie a nápojů Olima byl 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc - Olima Cup 2019, klání ovocných destilátů Flora košt a soutěž mezi amatéry a profesionály ve vaření džemů Flora Džem. Absolutním vítězem Flora koštu se stal vzorek slivovice 2018 od Marka Svozila. První místo v soutěži Flora džem v amatérské kategorii získala Veronika Rauschová za švestkový vánoční džem. V kategorii zaměřené na profesionály pak první místo obsadila Jaroslava Frančíková s džemem hruška s ostružinou.

Podzimní Floru Olomouc doprovodila floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která letos ozdobila květinovým aranžmá například kostel Zvěstování Panny Marie či Sloup Nejsvětější Trojice v centru Olomouce. Vyzdobené památky může veřejnost obdivovat do 15. října.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky pěstování, hobby, Flora Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.