středa 8. května 2024 Statní svátek

Flora očima návštěvníka: Zajímavý hlavní pavilon či gastrozóna. Jen těch plastů by mohlo být příště méně

Krásné nedělní odpoledne přímo svádělo k návštěvě tradiční mezinárodní květinové výstavy - Flora 2019 a nabízelo tak nevšední zážitek uprostřed Smetanových sadů. Vydali jsme se tedy za vůní rozkvetlých květů, grilovaných specialit a tóny cimbálové muziky.

Letošní ročník se nesl ve znamení české krajiny a léčivých, či aromatických rostlin. Několik desítek vystavovatelů zde nabízelo plody své dlouholeté práce a málo který zahrádkář si zde nepřišel na své. Jindy klidné cestičky uprostřed parku se proměnily v rušné obchodní stezky, kde se dalo pořídit vše. Od semínka po „na klíč“ vyrobenou dřevěnou chatičku.

Větší děti si zde mohly vyzkoušet, jak náročný a pracný je proces získávání ovocné šťávy pomocí nástrojů poháněných pouze lidskou silou. Pro ty mladší tu bylo připraveno spousta workshopů a dětských koutků, kde se ratolesti vydováděly se svými vrstevníky. Pro ty nejneunavitelnější tu pak byly kolotoče, skákací hrad, výběh s domácími zvířaty, či kovárna.

Bohatý doprovodný program plný známých jmen dával odpočinout bolavým nohám při siestě na některé ze zastřešených laviček. Jen pár metrů od pódia mohli hosté navštívit vytápěné sbírkové skleníky botanické zahrady. Ve větrném podzimním počasí to byla příjemná změna a záplava tropické flory i fauny přenesla účastníky zpátky v čase do parných letních dní.

„Asi nejvíce se nám líbila pestrobarevná expozice ovoce v pavilonu A,“ nechali se slyšet manželé Pospíšilovi, kteří se na výstavu přijeli podívat z nedaleké Velké Bystřice.

„Pro mě jsou jasnými vítězi pštrosí speciality v gastro zóně,“ doplňuje pan Pospíšil.

O oblibě a popularitě výstavy hovoří také fakt, že České dráhy si speciálně pro tuto příležitost připravily unikátní akci. Dopravce odpustil každému svému cestujícímu, který se prokázal platnou vstupenkou na veletrh Flora 2019, polovinu jízdních nákladů.

Jen škoda, že výstava, která oslavuje přírodu a klade důraz na životní prostředí již dávno nezavedla opatření, ke snížení užívání plastů. Používání zálohovaných kelímků, či papírových tašek, místo těch mikrotenových, by bylo výborným řešením. Tak snad příště. Budeme se opět těšit!       

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Flora Olomouc, podzim, zemědělství, trhy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.