pátek 29. března 2024 Taťána

Na Přerovsku pokračuje kácení stromů zasažených kůrovcem, padne dalších patnáct hektarů

Více než dva a půl milionu korun zaplatí letos na podzim město Přerov za kácení stromů, které poničil kůrovec. Odhlasovali to radní na svém poslední zářijové radě. Polesí na Svrčově, které spravují Technické služby města Přerova, je kůrovcovou kalamitou výrazně zasaženo už několik let. O dřevo je ale mezi kupci malý zájem, protože je ho kvůli kůrovci přebytek. S těžbou ale musíme pokračovat, i když vzniklé holiny nás netěší, řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Přerov je vlastníkem lesního hospodářského celku v katastrálním území Veselíčko, Staměřice, Lazníky a Svrčov, kde mu patří 573 hektarů. Nepatrný, ale pro osud stromů likvidační brouk už zasáhl území o rozloze 170 hektarů a do konce roku zbývá ještě pokácet 15 hektarů smrkových porostů zasažených kůrovcem. Přerovští radní ovšem nemluví jen o kácení, ale i o následné výsadbě nových stromů, a na tu je už aktuálně vyčleněna částka ve výši téměř milion 700 tisíc korun. „Zalesnění je v plánu, nás ale trápí nedostatek sazenic, neboť lesní školky nestíhají produkovat požadovaný sortiment dřevin a ani jejich množství. Přesto počítáme s tím, že se nám podaří v horizontu několika let náš plán splnit,“ uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. Především smrky, které byly napadené, mají nově nahradit stromy jako je buk, dub, habr a lípa.

 Kalamitní stav trvá v polesí od roku 2015, ale zvýšené stavy kůrovců a tím i nahodilých těžeb jsou datovány ještě o něco dříve. Od roku 2014 do roku 2018 obdrželo město za prodej dřeva z této kůrovcové kalamity zhruba 42 milionů korun. Jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec ale zdůraznil, že většina peněz šla zase zpátky do lesa. Finanční náklady na pěstební činnost, která zahrnuje přípravu půdy, nákup sazenic, zalesňování, vyžínky, stavbu oplocení či aplikaci repelentů proti okusu zvěří, se vyšplhaly až na 28 milionů korun, drobné opravy cest a propustků pak stály další dva miliony.

„Bohužel výtěžnost z prodeje dřeva neustále klesá z důvodu obrovského přebytku na trhu. V následujících letech bude muset město věnovat více nákladů do lesa, a to nejen z důvodu nízké ceny dřeva a velkého rozsahu zalesňovacích prací, ale je potřeba i zásadní rekonstrukce lesní silniční sítě, která je již desítky let v havarijním stavu,“ doplnil Střelec. Připomněl i to, že vláda už vyhlásila, že uvolní finanční prostředky pro majitele lesů v rámci dotací na obnovu kůrovcem zasažených porostů, a i to může být pro Přerov cesta, jak zmírnit v následujících letech následky kalamity.

Tisková zpráva | Foto Wikimol [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)] | Zdroj prerov.eu

Štítky Přerov, kůrovec, les, kácení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.