pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomouc chystá elektronickou encyklopedii o historii města

Olomoucká radnice chce vytvořit nástroj pro snažší vyhledávání historických reálií pro laiky i odbornou veřejnost. V encyklopedii naleznete informace o osobnostech i místech spjatých s městem.

Novou encyklopedii město připravuje s odborníky z Univerzity Palackého, Národního památkového ústavu a se zkušenou softwarovou společností Bach systems. Mimo výčtu historických událostí a významných osobností bude možné v encyklopedii vyhledat také informace o historicky důležitých místech.

Radnice má v plánu shromáždit již dostupné materiály od různých institucí. „Důležité přitom je spojit již dostupné informace, které už nashromáždily jednotlivé instituce. Proto budeme úzce spolupracovat například se Státním okresním archivem Olomouc, s Národním památkovým ústavem, s Knihovnou města Olomouce, Vědeckou knihovnou a také s Vlastivědným muzeem,“ vysvětlil náměstek primátora Karel Konečný.

Encyklopedie by měla mít vzdělávací charakter a bude umožňovat vyhledávání historických informací podle klíčových slov. „Například pokud si budeme prohlížet událost korunovace Matyáše Korvína českým králem v olomoucké katedrále, můžeme se současně dozvědět něco o katedrále samotné, o uherském králi Matyáši Korvínovi či o dalších osobnostech, které s touto událostí měly něco společného,“ ilustroval na konkrétním příkladu podstatu encyklopedie náměstek primátora.

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky Olomouc, encyklopedie, historie, e-zdroj

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.