sobota 20. dubna 2024 Marcela

Město se snaží vyřešit nedostatek parkovacích míst v okolí zoo, pomoci má studie

Olomoucká radnice si nechá vypracovat studii, která ji má pomoci najít řešení nedostatku parkovacích míst u zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Návštěvníci svatokopecké zoo v letní sezoně mají problém zaparkovat automobil a město se snaží situaci napravit už několik let, zatím však marně.

"V nejbližší době vypíšeme studii, která řekne, kde lze na Svatém Kopečku parkovat," řekl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09), podle kterého se radní tomuto tématu nějakou dobu nevěnovali a nyní se k němu vrátí.

Radnice v roce 2013 odložila kontroverzní projekt stavby parkovacího domu a nové plochy k odstavení vozidel u zoologické zahrady, protože se jí nepodařilo získat všechny potřebné pozemky. Investice za zhruba 177 milionů korun měla zahrnovat i vybudování nové přístupové cesty k novému parkovišti.

"Parkovací dům nevidím jako ideální řešení. Líbilo by se mi například rozšíření parkoviště u zoo. Tím bychom získali zhruba 300 parkovacích míst," uvedl Jakubec, podle kterého by ale město muselo v tomto případě vybudovat novou příjezdovou komunikaci k parkovišti směrem od silnice vedoucí na Radíkov.

Podmínkou pro rozšíření parkoviště u zoo je získání pozemků, které patří Lesům ČR. Při plánování parkovacího domu státní podnik podle Jakubce nebyl příliš vstřícný. "Les, který mu patří, nechtěl prodat za cenu lesa, ale za cenu stavebního pozemku. Jenom výkupy by stály 40 milionů korun," podotkl Jakubec.

Nyní funguje u zoologické zahrady parkoviště s kapacitou zhruba 150 míst, která zejména v návštěvnicky atraktivních dnech nestačí. Další parkovací místa by mohla vzniknout podél silnice směřující ze Svatého Kopečku na Radíkov, kde automobily už nyní stojí. Úpravou stání lze vybudovat až 250 parkovacích míst. Záměr se ale zatím nezamlouvá komisi městské části Radíkov.

Svatokopecká zoo patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Návštěvnost zoo na Svatém Kopečku loni po předchozím poklesu vzrostla. Jejími branami v roce 2014 prošlo 356.909 návštěvníků, což je bezmála o 36.000 lidí více než o rok dřív.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.