pátek 29. března 2024 Taťána

Jak to bude s čipováním psů? Nevyhnou se mu ani psí senioři. O očkování ale ani psi bez čipu nepřijdou

Bude se čipování vztahovat i na staré psy? Naočkuje vám veterinář neočipovaného psa? Takové otázky si nyní s blížícím se povinným čipováním psů kladou pejskaři. Kolem čipování psů se totiž šíří mnoho informací. Některé ale nejsou úplně tak správné a jiné se dokonce vzájemně vylučují.

Od příštího roku musí mít všichni hafani v České republice pod kůží zanesený mikročip. Zákon tak chce nejen lépe monitorovat chovy ale také například zajistit větší šanci, že se zatoulaný pejsek vrátí ke svému majiteli.

Čipování psů bude povinné od 1. ledna 2020 na základě novely veterinárního zákona č. 302/2017 Sb.

Jenže prvním zádrhelem je už to, že ačkoli bude povinné samotné čipování, zanesení do registru je už na majiteli. A bez toho nemůže nikdo psa identifikovat. „Zanesení do registru není ze zákona povinné, ale bez registrace pozbývá čip na významu, neboť při ztrátě psa nelze dohledat majitele. Bohužel registrů je několik (většinou jsou navázány na výrobce čipu) a to komplikuje případné dohledávání majitele psa,“ uvedl MVDr. Jaromír Baudyš.

Registrů navíc existuje hned několik, což může zkomplikovat třeba návrat psího nalezence k majiteli. „V případě dohledávání majitele je třeba on-line projít všechny. Jistě by tak bylo jednodušší, kdyby existoval pouze jeden centrální registr,“ sdělil veterinář.

I psí senioři musí mít čip

Samotná aplikace čipu probíhá pomocí vpichu, následně je čip o velikosti rýžového zrnka zaveden do volného podkoží na levé straně krku či případně mezi lopatkami.

V médiích se ohledně čipování objevila spousta informací, podle některých by se čipování mohli vyhnout staří psi. Jenže podle veterináře Jaromíra Baudyše zákon mluví jasně. A ani staří pejsci se čipování nevyhnou, tedy až na některé. „Povinně ze zákona musí být čipováni všichni psi i ti staří. Výjimka platí pouze u psa, který byl označen tetováním provedeným před 3. červencem 2011 a toto tetování je dobře čitelné,“ komentoval Baudyš.

Žádný čip, žádné očkování? Tak to neplatí

Podle zákona bude pes bez čipu považován zároveň za zvíře, které nebylo očkováno proti vzteklině. Ať už má v očkováku cokoli. Jenže v praxi to neznamená, že když k veterináři přijdete a on na psovi čip nenajde, už vám psa nenaočkuje. „Psa naočkovat proti vzteklině musíme i když nemá čip, ale musíme majitele upozornit nato, že bez čipu po 1.1.2020 správní orgány nebudou toto očkování uznávat a majitel se vystavuje postihu a pokutě, především při pokousání nebo poranění člověka psem,“ vysvětlil veterinář.

Kdo vlastně může zkontrolovat, zda máte psa očipovaného?

Pokud budete mít svého pejska i po Novém roce bez čipu, hrozí vám pokuta ve výši až 20 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že čipování bude povinné, nabízí se otázka, kdo bude všechny chlupáče kontrolovat. Přestože veterináři disponují čtečkami čipů, postihovat majitele za nečipované zvíře nemohou. „Veterinární lékaři jsou soukromníci a nemají žádné pravomoce a ohlašovací povinnost. Tuto funkci plní Krajská veterinární správa, Policie ČR, Městská policie a ostatní státní orgány, které kontrolují, zahajují správní řízení, vydávají, rozhodnutí a pokutují,“ dodal.

V současné době navíc nekontrolují čipy u psů ani strážníci městské policie. „Aktuálně u psů ověřujeme pouze platnost poplatku za psa podle městské evidence psů,“ řekla mluvčí městské policie Daniela Bušková a dodala, že čtečky strážníci nevyužívají.

Ani po Novém roce nebude případy, kdy majitel svého psa nenechal načepovat, řešit městská policie. Podle platné legislativy za přestupky od 1. ledna v případě neoznačeného psa mikročipem strážník není určen jako orgán projednávající přestupky. Městská policie ale může takto zjištěné podezření oznamovat příslušnému správnímu orgánu,“ zakončila Bušková. Kontroly tak budou v kompetenci pracovníků Státní veterinární správy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čip, čipování, veterina, pes, očkování

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.