středa 24. dubna 2024 Jiří

Revitalizace romského ghetta v Přerově spěje do finále, do dvou týdnů by měla být hotova

Lokalita, kde před dvěma lety opuštěné bytové domy srovnal se zemí demoliční bagr, má novou parkovou úpravu. Stavbaři ve Škodově ulici vybudovali nové chodníky, upravili terén a oseli ho trávou. Za revitalizaci území zaplatilo město téměř tři miliony korun, proměnu lokality plánovalo město řadu let. Informace byla získána od mluvčí radnice Lenky Chalupové.

„Revitalizace byla zahájena v polovině července letošního roku a bude dokončena v termínu podle smlouvy do 24. října. Celkové náklady dosáhly částky 2,65 milionu korun. Investice je hrazena z prostředků města Přerova,“ uvedla Chalupová.

Škodovu ulici označovali zástupci radnice několik let za ostudu města. V cihlových domech původně žili železničáři, později se do lokality začali stěhovat problémoví nájemníci a neplatiči. V 90. letech minulého století se už mluvilo o Škodově ulici jako o romském ghettu, bylo zde 80 bytů a v nich až 500 sociálně slabých lidí.

Území o rozloze 5 000 metrů čtverečních v dosud zanedbané a nevzhledné lokalitě bylo vyčištěno od suti, terén byl srovnán a dosypán novou zeminou. Dělníci předláždili 84 metrů chodníku, u sousedící bývalé továrny je nové oplocení. Hlavní plocha je upravená a zatravněná a stromy jsou prořezané. „Osazen byl také nový mobiliář,“ doplnila mluvčí.

Vybydlené domy nedaleko přerovského nádraží byly srovnány se zemí na konci roku 2017, za což město zaplatilo tři a půl milionu korun. Dva a půl milionu dostal Přerov ze státní dotace. Jednou z podmínek pro její získání bylo, že do tří let bude území revitalizováno.

První snaha o přeměnu lokality skončila fiaskem. Území s osmi bytovými domy město prodalo v roce 2007 za jeden a půl milionu korun společnosti Immofin, která slibovala do pěti let výstavbu nové čtvrti, podmínky kupní smlouvy však nesplnila. Část domů byla zbourána, poslední rodiny se z bytových domů vystěhovaly v roce 2013. Firma nakonec skončila v konkurzu a radnice musela pozemky s ruinami domů vykoupit za více než dvojnásobek původní ceny zpět. O dalším využití plochy město zatím nerozhodlo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky revitalizace, Přerov, Škodova ulice, obnovení, romské ghetto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.