pátek 26. dubna 2024 Oto

V Olomouci proběhne sbírka pro nevidomé s názvem Bílá pastelka

Ve středu 16. října proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole již 20. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Samotná pastelka připomíná svou barvou bílou hůl a život zrakově postižených. Symbolizuje odvahu překonávat překážky spojené se ztrátou zraku.

Olomoučané stejně jako obyvatelé po celé republice budou mít příležitost koupit si bílou pastelku a podpořit služby pro zrakově postižené, které poskytuje společnost Tyfloservis a spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Regionální střediska obou organizací sídlí v Olomouci na ulici I. P. Pavlova. Bezplatné služby jsou dostupné všem, kteří mají v dospělém věku vážné potíže s viděním.

Lidé si budou moci od dobrovolníků koupit za 30 Kč bílou pastelku. Každá dvojice bude vybavena zapečetěnou kasičkou, jmenovkami s plnou mocí a na požádání předloží osvědčení o konání sbírky. Výtežěk poputuje na podporu služeb pro zrakově postižené v celém Olomouckém kraji, ale i mimo něj.

V minulém roce činil výtěžek sbírky v celé republice 2 941 173 Kč. 

Tyfloservis dlouhodobě pomáhá nevidomým a těžce slabozrakým nacvičit nezbytné dovednosti pro plnohodnotný život - například různé sebeobslužné dovedností, orientaci v prostoru, čtení a psaní Braillovým písmem, a tak dále. Výuka často probíhá u klienta v domácím prostředí. 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Olomouci nabízí zrakově postiženým služby v podobě sociálně právního poradenství a volnočasových aktivit. Výtěžek sbírky se využije také na výcvik vodicích psů, odstraňování orientačních bariér a při vydávání časopisů pro zrakově postižené.

Autoři | Foto archiv Tyfloservis

Štítky Bílá pastelka, sbírka, dobročinnost, nevidomí, slabozrací

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.