čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Stovky plicních lékařů přijedou do Olomouce diskutovat novinky v oboru

Už příští víkend se do Olomouce sjedou stovky českých i slovenských plicních lékařů. V rámci jednadvacátého kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) budou diskutovat novinky v léčbě i rehabilitace pacientů s plicním onemocněním.

Dýchání a stres, novinky v léčbě plicní rakoviny, změna péče o tuberkulózní pacienty nebo rehabilitace přes obrazovku - to jsou témata, která plicní lékaři na letošním ročníku budou probírat. Mimo to se vůbec poprvé lékaři dozví průběžné výsledky projektu Lucas – prvního nezávislého projektu v ČR, který poskytne komplexní data o cestě pacienta s rakovinou plic zdravotním systémem. 

„V databázi už máme data od 1 450 nemocných ze sedmi největších specializovaných center a další budou přibývat. Mimo jiné zjišťujeme, jak u nich zabírá léčba či jak dlouho trvala diagnostika nádoru. Zjišťujeme typy nádorů a jejich strukturu. Lucas nám umožní odhalit případné trhliny v systému,“ vysvětluje profesor Kolek. Lékaři se tedy dozví například jak rychle se dospělo k diagnóze nebo zda pacienti dostávají včasnou a co nejlepší péči. 

Jednat se bude také o možnosti celostátního programu časné detekce. „Na nemoc se přichází pozdě, nádorů, které se dají vyoperovat je pouze mezi deseti a patnácti procenty. Proto nyní jednáme o možnosti tohoto celostátního programu, který bude spojen s kampaní podporující odvykání kouření,“ upozorňuje předsedkyně českých pneumologů Vašáková.

ČPFS je odborná společnost plicních lékařů, která garantuje komplexní péči o všechny plicní nemoci včetně tuberkulózy. Je součásti České lékařské společnosti J. E. Purkyně, vzdělává odbornou i laickou veřejnost, organizuje odborná setkání a provádí vědeckou činnost.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky konference, plicní lékaři, onemocnění, Olomouc, kongres

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.