pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Univerzita Palackého ocení osobnosti podílející se na rozvoji demokracie

Politika Karla Schwarzenberga, hudebníka a aktivistu Michaela Kocába či diplomatku a herečku Magdu Vášáryovou chce ocenit za rozvoj demokracie Univerzita Palackého v Olomouci při listopadových oslavách 30. výročí sametové revoluce. Řada osobností se oslav, které se konají od 11. do 19. listopadu v Olomouci, také osobně zúčastní, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Historické události připomene i řada besed, výstav a happeningů.

Pamětní medaile dostanou ocenění 12. listopadu v Arcibiskupském paláci. „Jsme velice rádi, že naše pozvání přijalo hned několik osobností, které se významně podílely na formování demokratických hodnot v české a slovenské společnosti," uvedl rektor Jaroslav Miller. Symbolické ocenění převezmou kromě Schwarzenberga, Kocába či Vášáryové také ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, ombudsmanka Anna Šabatová nebo emeritní rektor Josef Jařab.

Mezi pozvanými jsou také herečka Ivana Plíhalová, sestra bratří Mašínů, kteří byli členy ozbrojené protikomunistické odbojové skupiny, Zdena Mašínová, signatář Charty 77 Tomáš Hradílek nebo hudebník Jaroslav Hutka.

S některými oceněnými se budou moci lidé ve večerních hodinách setkat v Kině Metropol, kde se uskuteční veřejná beseda na téma 30 let poté a také projekce osobitého dokumentárního portrétu Homo Academicus, doplnil prorektor Petr Bilík. Kromě snímku o životě profesora Josefa Jařaba, prvního svobodně zvoleného rektora v Československu po sametové revoluci, se na velkém plátně objeví i dobové záznamy z listopadových událostí.

Univerzita v souvislosti s oslavami chystá také řadu besed, výstav, koncertů či křtů knih. Akce vyvrcholí společným happeningem města a univerzity v neděli 17. listopadu na Palachově náměstí. Ve stejný den se rozezní zvony v katedrále a ve všech olomouckých kostelech a uskuteční se okupační stávka na filozofické fakultě, která za přítomnosti tehdejších studentů připomene listopadové dění na fakultě.

Nouze nebude ani o zábavu. „Ve spolupráci s právnickou fakultou chystáme například Večer komunistické fotografie spojený s dobovou módní přehlídkou nebo akci s podtitulem Sametová rekonstrukce, kdy znovu postavíme v rámci happeningu před právnickou fakultou krabicovou zeď, která se stala jedním ze symbolů olomouckého sametu," uvedl koordinátor oslav Ondřej Martínek.

Zájemci mohou již nyní navštívit výstavy Slavíme 30 let sametové revoluce v Knihovně Univerzity Palackého nebo venkovní výstavu České tiskové kanceláře Okamžiky sametové revoluce na Horním náměstí. Další fotografické výstavy se chystají v UPointu nebo u právnické fakulty. Vlastní tematickou expozici Oslavy demokracie připravuje od poloviny října do konce listopadu Pevnost poznání. Aktuální program oslav je dostupný na stránkách www.svobodna.olomouc.eu.

 

Autoři | Tisková zpráva

Štítky ČR, školy, historie, vysoké, 1989, Olomouc, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.