středa 24. dubna 2024 Jiří

Důchodci v Olomouckém kraji pobírají nejnižší důchod v republice

Lidé v Olomouckém kraji pobírají nejnižší důchody v Česku. V celostátním srovnání jsou v Olomouckém kraji nejnižší nejen starobní, ale také invalidní a vdovské důchody.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Olomoucký kraj dlouhodobě vykazuje třetí nejnižší mzdy v Česku a v červnu měl čtvrtou nejvyšší nezaměstnanost, což se promítá ve výši důchodů.

Zatímco v celém Česku loni v prosinci průměrná měsíční výše důchodů podle ČSÚ činila 10.741 korun, v Olomouckém kraji to bylo 10.503 korun. Průměrný měsíční důchod se loni v regionu zvýšil meziročně o 0,8 procenta. Například v Praze činila průměrná hodnota důchodu 11.608 korun, v Moravskoslezském kraji 10.758 korun a Jihomoravském kraji 10.550 korun.

"V mezikrajském srovnání se Olomoucký kraj již od roku 2008 umisťuje na posledním místě ve výši průměrných vyplácených důchodů celkem a od roku 2009 také u důchodů starobních. Druhým rokem dostávají nejnižší dávky také vdovci," stojí ve zprávě ČSÚ.

Podle statistiků důchodci v Olomouckém kraji, ve kterém má tradičně výrazné zastoupení zemědělství a potravinářský průmysl, doplácejí na to, že region už dlouhá léta vykazuje jedny z nejnižších mezd v zemi. Naproti tomu například sousední Moravskoslezský kraj v minulosti díky těžbě uhlí a těžkému průmyslu měl vyšší výdělky, které pozitivně ovlivňují aktuální statistiky důchodů. Na Karvinsku činí rozdíl mezi důchodem mužů a žen více než 3000 korun.

V Olomouckém kraji bylo na konci loňského roku evidováno 175.100 příjemců důchodů, což je bezmála 28 procent z celkové populace regionu. Ženy tvořily 60,5 procenta příjemců důchodů. Starobní důchod pobíralo v Olomouckém kraji 107.700 lidí, což je více, než činí počet obyvatel Olomouce.

Počet lidí, kteří se rozhodli odejít do penze dříve, se v Olomouckém kraji každoročně zvyšuje a od roku 2009 vzrostl téměř o 11.000 penzistů. Nejvíce se počet lidí, kteří dali přednost předčasné penzi, zvýšil na Jesenicku a Šumpersku, kde je velká nezaměstnanost. Podíl těchto lidí ze všech příjemců starobních důchodů tam v prosinci 2014 činil zhruba 40 procent. Naopak na Olomoucku pobírala předčasný krácený důchod jen čtvrtina starobních důchodců.

V Česku je zhruba 2,9 milionu příjemců důchodů, což je asi 27 procent celkového počtu obyvatel ke konci roku 2014. Nejvíce důchodců je v Moravskoslezském kraji, a to 340.134, nejméně, 79.753, v Karlovarském.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.