úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Vstupy do škol po celém kraji hlídají čipy a kamery

Čipy, kamerami, ale také osobním dohledem zaměstnanců u vstupů střeží školy v Olomouckém kraji své budovy před nezvanými návštěvníky. Podle zástupců radnic jsou základní školy zabezpečeny. Podobná situace je i u škol středních, což potvrdily i kontroly školní inspekce. Školská zařízení investovala do bezpečnosti především po tragickém útoku ve Žďáru nad Sázavou, od kterého uplynulo pět let. Duševně nemocná žena tam tehdy ve střední škole ubodala studenta a další lidi zranila.

Například v Šumperku z bezpečnostních opatření převládá zabezpečení čipem. „Všechny městem zřízené školy a školská zařízení jsou zabezpečené. Město Šumperk v souvislosti s útokem ve Žďáru provedlo kontrolu zabezpečení školních budov a investovalo stovky tisíc korun do jejich zabezpečení proti vstupu cizích osob," řekla mluvčí radnice Soňa Singerová.

V Přerově na příchod žáků do škol dohlíží většinou zaměstnanec školy nebo je jejich vstup monitorován kamerovým systémem, po uzamčení budovy musejí příchozí zvonit. Na Základní škole Velká Dlážka a na Trávníku se žáci dostávají do budovy prostřednictvím čipů. „My na škole čipy nemáme kvůli tomu, že naši žáci by je nezaplatili, poplatek za ně je kolem 200 korun. Tohle řešení jsme zvolit nemohli," řekla ČTK ředitelka Základní školy Boženy Němcové Ilona Bočinská. „Po zahájení vyučování se škola zavře a poté se musí zvonit. Problémy jsme dosud žádné neřešili," doplnila ředitelka specifické školy, kterou navštěvují převážně romští školáci.

Netradiční řešení zvolila v Přerově Základní a mateřská škola Hranická. „Vstup do školy a školní družiny je monitorován. Škola z úřadu práce zaměstnává vrátnou a zapisuje příchozí do knihy návštěv. Vyzvedávání žáků z družiny probíhá přes videotelefon, rodiče tak nevstupují přímo do budovy," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Také olomoucký magistrát apeluje na ředitele základních škol, aby objekty byly řádně zabezpečeny a aby byl maximálně znemožněn přístup cizím lidem. „Školy využívají jak přístupových čipů, které mohou mít i další využití, i kamerový systém v kombinaci s videotelefony na vybraná pracoviště ve škole. V některých školách jsou technické prostředky rozšířeny o přítomnost pověřené osoby, která dohlíží na vstup žáků do školy zejména v ranních hodinách před začátkem vyučování nebo v průběhu dne eviduje příchozí návštěvy," řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Do modernizace nebo rozšíření nynějších systémů zabezpečení škol jsou podle ní průběžně investovány další finanční prostředky.

Podobná situace je také u středních škol. Podle mluvčí kraje Evy Knajblové drtivá většina z nich má své objekty elektronicky zabezpečené. „Vstup do škol je v řadě případů monitorován kamerovým systémem, vstup pro žáky je možný pouze v rámci přidělených čipových karet, evidují se návštěvy, objekty jsou uzavřené a existuje přehled o cizích pohybujících se osobách v objektech," řekla mluvčí. Školy podle ní vpouští cizí lidi až po ověření účelu jejich vstupu do budovy. „Pozornost zajištění bezpečnosti na školách věnovala i Česká školní inspekce, z jejího šetření v Olomouckém kraji vyplynulo, že většina škol je zabezpečena velmi dobře," dodala mluvčí kraje.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Facebook Základní škola Olomouc, Mozartova 48, Olomouc

Štítky ČR, školy, kriminalita, bezpečnost, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.