pátek 29. března 2024 Taťána

Města i univerzita si připomenou listopad 1989

Třicáté výročí sametové revoluce si v Olomouckém kraji připomenou města, muzea, divadla i galerie. Středem dění bude Olomouc a Univerzita Palackého, řada akcí se však koná také v dalších městech regionu i v menších obcích. Listopadové události představí výstavy fotografií, besedy, koncerty, ale i happeningy. Dobovou atmosféru nabídne zájemcům například filozofická fakulta, kde po 30 letech v neděli 17. listopadu znovu vypukne okupační stávka, kterou povedou tehdejší studenti.

Hlavní část oslav je v Olomouci naplánována na 11. až 19. listopadu, zapojí se do nich prostřednictvím výstav, koncertů, křtů knih či happeningů radnice, Univerzita Palackého, ale i Muzeum umění, Vlastivědné muzeum, divadlo či filharmonie. Akce vyvrcholí společným happeningem města a univerzity v neděli 17. listopadu na Palachově náměstí. Naplánovány jsou koncerty, divadelní představení, vzpomínky pamětníků či retro gastronomie. Ve stejný den se rozezní zvony v katedrále a ve všech olomouckých kostelech.

Samostatný program se uskuteční na půdě filozofické fakulty, kde bude pro tento den po 30 letech vyhlášena znovu okupační stávka. Návštěvníci tak budou moci poznat tehdejší dění na fakultě a sami se do něj také zapojit. Chodby a koridory fakulty bude tento den lemovat zhruba 1000 dobových snímků listopadových událostí roku 1989. Univerzita se také chystá ocenit za rozvoj demokracie řadu osobností. Pamětní medaile dostane 12. listopadu v Arcibiskupském paláci například politik Karel Schwarzenberg, hudebník a aktivista Michael Kocáb či diplomatka a herečka Magda Vášáryová, uvedli zástupci univerzity.

Moravské divadlo připomene toto výročí speciálním víkendovým programem. V sobotu 16. a neděli 17. listopadu se uskuteční nejen premiéra nové inscenace Samet, která vzešla ze studentské soutěže o původní dramatický text, ale také scénické čtení, výstava a beseda s pamětníky listopadových událostí. Sobotním programem se Moravské divadlo připojí k Noci divadel, jejímž letošním tématem je Divadlo a svoboda.

Slavit se bude i v dalších městech a obcích. Ve Šternberku historické události připomene od 12. do 17. listopadu Sametový týden, který zahrnuje výstavy, besedy, koncerty i představení nové knihy. Šumperk zase odhalí v den výročí pamětní desku legendární sportovní gymnastce Věře Čáslavské. Připevněna bude na hale na Tyršově stadionu, kde se fenomenální sportovkyně připravovala na olympijské hry v roce 1968 v Mexiku.

V Přerově se v neděli 17. listopadu bude vzpomínat na náměstí TGM, v Prostějově je naplánován kulturní program včetně klavírního koncertu. Lidé se budou moci zapsat do pamětní knihy a zapálit svíčku. Každodenní život v komunistickém Československu pak připomene návštěvníkům netradiční výstava a festival 30 klíčů pro Samet, kterou od 11. do 17. listopadu v Prostějově uspořádá Divadlo Plyšového Medvídka. Na programu jsou komentované prohlídky v retro kostýmech, výstava dobových artefaktů 80. a 90. let minulého století, předmětů denní potřeby a uniforem ozbrojených či jiných uniformovaných složek ČSSR, ČSFR a ČR i divadelní představení hry Václava Havla Audience.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jindřich Karas

Štítky ČR, historie, správa, 1989, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.