pátek 26. dubna 2024 Oto

Lékařská fakulta Univerzity Palackého získala evropskou akreditaci

Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci získala jako první v zemi evropskou certifikaci, která absolventům školy otevírá dveře i za hranicemi ČR. Stalo se tak poté, co se fakulta přihlásila do projektu a absolvovala náročné externí hodnocení, po kterém získala akreditaci Asociace lékařských fakult v Evropě. O mimořádném úspěchu informovali zástupci univerzity. Podrobným hodnocením prošel studijní program všeobecné lékařství. Akreditaci má škola na jeden rok, po odstranění několika připomínek by jí měla být prodloužena.

Akreditace má být garancí kvality poskytovaného vzdělání pro uchazeče o studium medicíny i pro nemocnice a zdravotnická zařízení coby jejich budoucí zaměstnavatele. „Mimo jiné tato akreditace znamená, že náš diplom bude v Evropské unii patřit k uznávaným a velmi vyhledávaným, řada evropských nemocnic bude chtít především absolventy lékařských fakult s tímto certifikátem. Zároveň je ale nutné si uvědomit, že je to i závazek pro další vývoj, respektive pro udržení této pečeti evropské kvality," uvedl proděkan Milan Kolář, který fakultu vedl od roku 2011 do května 2019.

Akreditaci se podařilo fakultě získat poté, co se na jaře 2018 přihlásila do pilotního projektu hodnocení evropských lékařských škol a následně byla do projektu zařazena společně s dalšími pěti lékařskými školami v Evropě. Náročné hodnocení olomoucká fakulta podstupovala od loňska. Kromě posouzení dokumentů o fakultě a studijním programu byla letos na jaře součástí i několikadenní návštěva hodnoticí komise složené z německých odborníků. Hodnotitelé mimo jiné ocenili moderní zázemí pro výuku, návaznost jednotlivých předmětů nebo nadstandardní spolupráci fakulty s Fakultní nemocnicí Olomouc.

V závěrečném hodnocení odborníci zmínili také některá negativa a doporučení, například v oblasti praktické výuky, většího zapojení studentů do výzkumných projektů nebo dalšího vzdělávání a rozvoje vyučujících. „Akreditaci AMSE Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci obdržela na dobu jednoho roku. Po vypořádání uvedených připomínek bude prodloužena do roku 2024," doplnili zástupci univerzity.

Lékařská fakulta je jednou z osmi fakult Univerzity Palackého, funguje od roku 1947. Od letošního června ji vede dosavadní přednosta III. interní kliniky lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Olomouc Josef Zadražil, přední český nefrolog a odborník na transplantaci ledvin.

Autoři | Tisková zpráva | Foto lf.upol.cz

Štítky ČR, školy, Olomouc, Univerzita Palackého, lékařská fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.