pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V olomoucké zoo se část makaků přes noc vrátila zpátky do výběhu

Část makaků, která uprchla v pátek z nového výběhu v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, se už vrátila v noci na dnešek ke své smečce. Chovatelé napočítali dnes ráno ve výběhu sedm opic, dvě se tak stále zdržují za plotem výběhu.

Na útěk přes nejbližší strom se opice vydaly ve chvíli slavnostního otevření svého nového domova. Před zraky překvapeného vedení zoo prokázaly svou atletickou zdatnost ve skocích na vzdálenost až šest metrů a zmizely mezi nejbližšími stromy.

"Ráno jsme kontrolovali stav a napočítali jsme ve výběhu sedm makaků, dvě opice jsme viděli, jak se zdržují za plotem. Zafungovalo to, co jsme předpokládali. Stáhly se přes noc ke klecím se samci a přišly se nakrmit. Venku tedy zbývají dvě. Mimo zahradu ale rozhodně nevyběhly, pohybují se v blízkosti výběhu," řekla mluvčí zoo Karla Břečková.

Pracovníci zoo z vnější strany plotu položili na několika místech klády, aby jim usnadnili návrat do výběhu. Je však možné, že mladé makaky může odrazovat od cesty zpět i velké množství lidí, které se po otevření ve výběhu pohybuje. Nejsou na to zvyklí. Pracovníci zoo přitom nemohou ani stoprocentně zaručit, že je opice znovu nepřevezou. "Údržbáři udělali už nějaké úpravy, uvidíme, co opice vymyslí," podotkla mluvčí zoo.

Příležitost dostat se na svobodu využily v pátek dopoledne čtyři z devíti samic makaků červenolících. Opravený výběh, kterým mohou procházet návštěvníci zoo, je zabezpečen elektrickým ohradníkem a plotem. Chytré opice však našly slabé místo v podobě stromu, o kterém si ošetřovatelé mysleli, že z něj žádný makak nemůže přeskočit několik metrů vzdálený plot. Opice však chovatele svou zdatností překvapily. Průchozí výběh pro makaky patří mezi hlavní atrakce zoo. Kvůli plánované rekonstrukci, která stála zhruba 600.000 korun, byl uzavřen v roce 2012. Oprava zahrnovala výměnu plotu a vnitřní úpravy.

Dva makakové utekli z olomoucké zoo i v roce 2010, kdy se toulali po okolí několik měsíců. Jeden z dvojice uprchlíků, makak Šimpy, byl po osmi měsících dopaden až na Chrudimsku. Druhý makak Tatin se toulal po Libavé, dosud nebyl nalezen. Kromě makaků si dobrodružství na svoboděě vyzkoušeli v minulosti také mláďata vlka kanadského. Na výlet se vydal i mravenečník čtyřprstý, kterého lidé po třech dnech nalezli mezi obcemi Véska a Dolany na Olomoucku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.