čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V olomoucké zoo zatím makakové vítězí nad ošetřovateli - lezou si z výběhu, jak se jim zlíbí

Devítičlenná skupina makaků ze zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce stále vítězí nad oplocením svého nového domova.Z výběhu, kterým se mohou volně návštěvníci pohybovat, se dostávají za plot podle své nálady. Počet "zavřených" opic se tak stále mění, zvířata láká zpátky za plot jen krmení. Pracovníci zoo se snaží odstranit nedostatky ve výběhu, zatím však zvířata nad nimi vítězí.

Opice si tak elegantně prohodily role s návštěvníky. Lidé se pohybují uvnitř výběhu, část zvířat je při tom pozoruje zvenčí. "Odpoledne byly na svobodě dvě opice, situace se však mění každou hodinu. Berou to tak, že mají výběh větší, než jsme my očekávali. Mají místo, odkud se dostávají ven. I když se však pohybují za plotem, drží se v jeho blízkosti ve vzdálenosti do 30 metrů," řekla dnes mluvčí zoo Karla Břečková.

Makakové se vracejí zpět ve chvíli, kdy jim ošetřovatelé nasypou krmení. "Budeme dělat vše pro to, abychom nedostatky odstranili. V tuto chvíli však mají zvířata navrch a pohybují se dle toho, zda chtějí být vevnitř nebo venku," doplnila mluvčí zoo.

Opravený výběh, kterým mohou procházet návštěvníci zoo, je zabezpečen elektrickým ohradníkem a plotem. Chytré opice však v pátek našly slabé místo v podobě stromu, o kterém si ošetřovatelé mysleli, že z něj žádný makak nemůže přeskočit několik metrů vzdálený plot. Opice však chovatele svou zdatností překvapily. Průchozí výběh pro makaky patří mezi hlavní atrakce zoo. Kvůli plánované rekonstrukci, která stála zhruba 600.000 korun, byl uzavřen v roce 2012. Oprava zahrnovala výměnu plotu a vnitřní úpravy.

Dva makakové utekli z olomoucké zoo i v roce 2010, kdy se toulali po okolí několik měsíců. Jeden z dvojice uprchlíků, makak Šimpy, byl po osmi měsících dopaden až na Chrudimsku. Druhý makak Tatin se toulal po Libavé, dosud nebyl nalezen. Kromě makaků si dobrodružství na svobodě vyzkoušeli v minulosti také mláďata vlka kanadského. Na výlet se vydal i mravenečník čtyřprstý, kterého lidé po třech dnech nalezli mezi obcemi Véska a Dolany na Olomoucku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.