pondělí 29. dubna 2024 Robert

Od Litovle se chce odtrhnout deset místních částí

O čtvrtinu obyvatel by mohla přijít zhruba desetitisícová Litovel, pokud deset místních částí splní svoji hrozbu a kvůli nespokojenosti například s výší investic do infrastruktury se od města odtrhne. Vedení radnice bude v následujících týdnech s místními částmi jednat o podmínkách jejich dalšího setrvání pod hlavičkou města. Zřízena kvůli tomu byla pracovní skupina, informoval na facebookových stránkách Litovle starosta města Viktor Kohout.

Zástupci místních částí, což jsou malé obce v okolí Litovle, sdělili svoji nespokojenost vedení města minulý týden na mimořádně svolaném jednání zastupitelstva. „Ve dvouhodinové diskusi mluvčí jednotlivých osadních výborů vyjádřili dlouholetou nespokojenost s financováním místních částí a s komunikací, představili své vize i projekt osamostatnění deseti místních částí. Dle slov mluvčích osadních výborů jim samostatně bude lépe," uvedl Kohout.

Zástupci místních částí už založili občanskou iniciativu Za život v obcích. „Lidé z jednotlivých obcí, které spadají pod Litovel, dlouhodobě upozorňují na neochotu města komunikovat s obcemi a vést diskusi dvou rovnocenných partnerů. O věcech, které se přímo týkají obcí, rozhoduje zastupitelstvo Litovle bez osadních výborů," řekl předseda osadního výboru Myslechovice Aleš Hubáček.

Nespokojené jsou obce v okolí Litovle i s rozdělováním financí. „Do rozpočtu města přináší velké částky, které se jim nevrací ani v menšinovém poměru. Pokud by se deset obcí osamostatnilo, přišla by Litovel téměř o 3000 obyvatel. I ti přinášejí do městské kasy nemalé peníze," uvedl Hubáček. Město podle něj profituje také z průmyslových zón vybudovaných na území obcí.

Pracovní skupina by do 10. listopadu měla analyzovat příjmy a výdaje jednotlivých místních částí za uplynulých deset let, předložit návrh přerozdělování financí i návrh strategie investičních akcí místních částí. Skupina poté zpracuje souhrnný materiál, který 21. listopadu projedná zastupitelstvo.

Pracovní skupina se poprvé sešla tento týden ve středu. „Každá ze stran předložila své návrhy. V některých bodech jsme se shodli, v některých naopak ne a ty budou předmětem dalších jednání. Dohodli jsme jiný způsob komunikace mezi městem a obcemi i participací místních částí na rozpočtu," uvedl Kohout.

Pokud by se deset místních částí odtrhlo, zůstala by pouze Litovel a její místní část Tři Dvory. „Žilo by zde zhruba 7300 obyvatel oproti současným 9900 obyvatelům. Po ekonomickém propočtu by se snížily příjmy, ale výrazně i výdaje. Celková ekonomická situace by rozhodně nebyla pro Litovel a Tři Dvory horší," podotkl Kohout, podle něhož se radnice bude snažit najít řešení, aby situaci uklidnila.

 

Autoři | Foto Mapy.cz

Štítky ČR, správa, obce, Litovel, odtržení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.