pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Archeologové našli v proluce vedle muzea minci z 10. století

Kolínský denár krále Oty III.z 10. století, keramiku či poutní odznak objevili archeologové během záchranného průzkumu části proluky v Denisově ulici v Olomouci. Na místě pracují čtyři měsíce, setrvají tam do poloviny prosince.

Průzkum lokality je nutným předpokladem pro podání žádosti o evropskou dotaci na projekt dostavby muzejní budovy, takzvaného Středoevropského fóra. Projekt sice v minulosti dotaci nezískal, muzeum se jej však nevzdalo. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

Proluka v historické části města vznikla v roce 1969 po zboření pěti historických měšťanských domů. Nejatraktivnější nálezy objevili archeologové při odkrytí skalního podloží, nad kterým jsou uloženy vrstvy z 10. až 11. století. "Kromě keramiky z tohoto období jsme našli i kolínský denár Oty III. z doby královské vlády před císařskou korunovací roku 996," uvedl vedoucí výzkumu Richard Zatloukal. Dalším unikátním nálezem je poutní odznak ze 14. století. Vysoká vlhkost udržovaná skalním masivem napomohla také k uchování organických předmětů. "Proto se daří nalézat velké množství dřevěných předmětů a jejich fragmentů, popřípadě odřezky kůží," doplnil vedoucí výzkumu.

V proluce v těsné blízkosti historického centra města pracují odborníci od dubna. Při výzkumu zjistili, že zhruba 1,5 metru pod novověkými navážkami je prakticky neporušený terén ze 14. století. Lokalitu ve svahu Michalského kopce se totiž předci snažili co možná nejvíce srovnat kamennými navážkami o síle několika metrů. "Prozatím jsme zjistili až 3,5 metru dorovnávek ze 14. století, přičemž se nejedná o konečnou hloubku a středověké zvrstvení pokračuje do nižší úrovně," dodal archeolog.

Archeologický výzkum na ploše 950 metrů čtverečních je nutným předpokladem pro podání žádosti o dotaci na projekt dostavby Muzea umění Olomouc. Práce jsou naplánované až do poloviny prosince, po zimní přestávce budou trvat až do léta příštího roku. Další rok budou odborníci výsledky zpracovávat. Muzeum umění zpřístupní proluku během zářijových Dnů evropského dědictví. O víkendu 12. a 13. září se uskuteční dvě komentované prohlídky, které povedou archeologové.

Projekt Středoevropského fóra, který počítá se vznikem ojedinělé expozice výtvarného umění střední Evropy, plánuje muzeum řadu let. Před několika lety však nezískal potřebnou půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Muzeum umění však v projektu pokračuje i bez jeho stavební části.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.