neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jak přežít Dušičky? Přerovská městská policie vtipně poukazuje na rizika spojená s návštěvou hřbitova

Blíží se Dušičky, zástupci Městské policie Přerov proto radí, jak se vyhnout odcizení vlastních věcí či jak správně parkovat, abyste nevyfasovali pokutu. A nebyl by to zástupce ředitele MP Přerov Miroslav Komínek, aby celou situaci nesdělil s jemu blízkým nadhledem a vtipem. Text uveřejňujeme v nezměněné podobě.

In commemoratione omnium fidelium defunctoru. Památka všech věrných zemřelých, Památka zesnulých, Vzpomínka na všechny věrné zesnulé či prostě jen Dušičky. Je to zkrátka čas, kdy živí zaplní hřbitovy. Doslova i přeneseně.  A nejen je. Abychom všichni Dušičky přežili, je potřeba se připravit na několik skutečností.

Památka zesnulých je čas, kdy se otevřou pavučinou či psím vínem pokrytá vrata od garáží a sváteční řidiči vyvezou na denní světlo nablýskaná embéčka. A následně vyrazí do silničního provozu, o jehož hustotě nemají ani potuchy. Když přečkají nástrahy uzavírek, objížděk či jen běžných kolon, dorazí k místu posledního odpočinku a pokusí se logicky zaparkovat co nejblíže. Tam už pochopitelně není místo a tak prostě zaparkují, kde je zrovna napadne. Tak jako každý rok. A na tyto sváteční řidiče se musí ostatní řidiči, cyklisti i chodci, těžce zkoušení každodenním dopravním martýriem, připravit. Obrnit se trpělivostí a tolerancí. Ostatně nikdo se nechce dostat příliš rychle na místo, kde už nikdo nespěchá.

Další co je třeba udělat, je nenechávat nikde nic cenného. Desítky a stovky odstavených vozidel, ve spěchu často nezamčených, nebo zaparkovaných kdesi v poli, jsou pak obchodním centrem nenechavců a chmatáků. Nenechávejte na sedadlech tašky, kabelky, foťáky, peněženky ani ledničky. Je to pozvánka a navíc je mnohdy větší škoda na rozbitém okně, než na ukradené igelitce naplněné ponožkami z práce. 

To samé platí i pro samotné místo odpočinku. Neodkládejte batohy, kabelky a tašky vedle sebe. V zápalu boje, kdy čistíte rov od napadaného listí, lišejníků a vyteklého vosku si rozhodně nevšimnete, že vám vaše cennosti mizí. Sice víte, kdo vedle vás leží, ale už nevíte, kdo tam stojí. A ne všichni návštěvníci a pozůstalí jsou slušní a přichází s čistými úmysly. Všímejte si také okolí. Když uvidíte, jak někdo z vedlejšího hrobu chmatá po kabelce odložené na jiném hrobě, asi to není normální (pokud by chmatal přímo z hrobu, je to navíc více než podezřelé a nadpřirozené)

Každopádně když budete mít problém, někde tam v okolí budeme. Poradíme, pomůžeme. Společně pak tyto svátky určitě ve zdraví přežijeme.

Miroslav Komínek, zástupce ředitele Městské policie Přerov

Tisková zpráva | Foto Městská policie Přerov

Štítky Městská policie Přerov, hřbitov, dušičky

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.