neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Kolem šumperské radnice už nejsou lípy, město je kvůli špatnému stavu nechalo přesadit

Město Šumperk nechalo přesadit alej dvacetiletých lip obklopující historickou budovu radnice na náměstí Míru. Důvodem jejich přesazení byl špatný stav stromů, které podle zástupců radnice na náměstí trpěly stresem. Celkem 12 stromů putovalo do lesoparku Za pekárnou pod Holubím vrchem, jedna lípa byla umístěna v Temenici v ulici Tiché. Během dneška je na náměstí nahradí 14 babyk, informovala mluvčí radnice Soňa Singerová.

Celkem 14 lip srdčitých bylo u radnice vysázeno v roce 1997. Podle zástupců města to bylo chybné rozhodnutí tehdejšího zastupitelstva, což se ukázalo už po několika měsících. „Do vydlážděného náměstí byl nevhodně zvolený druh stromu i kultivar. Navíc se stromům začaly pozdě tvarovat koruny, což je oslabilo. Když se k tomu všemu přidal teplotní stres, způsobilo to zvýšené medování. Některé lípy byly také poškozeny motoristy," uvedla Jana Andrísková z oddělení komunálních služeb.

Stromy byly odborně přesázeny pomocí speciálního stroje, který vyzvedl kořenový systém i s balem a za pomocí látkových popruhů je převezl do přepravené jámy. Z původních 14 stromů bylo takto přesazeno 13 lip, jeden strom byl již natolik poškozený po nárazu auta, že se jej nepodařilo zachránit. „Stromy byly přesazeny okamžitě bez jakékoliv prodlevy, navíc jsme je na přesazování připravovali zvýšenou zálivkou. Nyní o ně budeme pečovat, aby se brzy dostaly opět do kondice," doplnila Andrísková. Podle ní je jejich šance na přežití 80 až 90 procent.

Lípy během dneška nahradí vzrostlé babyky, které jsou do Šumperka přivezeny z Nizozemska. Javor babyka podle Andrískové nejvhodněji reaguje na klimatickou změnu. Dorůstá maximálně do deseti metrů a jeho životnost je odhadována kolem 80 let.

Otázky kolem osudu lip na šumperském náměstí vzbuzovaly ve městě rozporuplné reakce. Město se podle mluvčí radnice Soni Singerové původně zabývalo i myšlenkou stromy pokácet, nakonec se přiklonilo k přesazení. Přesazování přijela zkontrolovat Česká inspekce životního prostředí, která nezjistila žádné pochybení, dodala Singerová.

Autoři | Foto sumperk.eu

Štítky správa, příroda, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.