neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Prostějov chce zakázat petardy. Znečišťují ovzduší a hluk z nich trápí děti a zvířata

Prostějovská radnice chce zakázat používání zábavní pyrotechniky na náměstích v centru města, na sídlištích i v několika parcích. Zákaz nemá platit pouze na Silvestra a v prvních třech hodinách Nového roku. Návrh vyhlášky o regulaci používání zábavní pyrotechniky příští týden projedná zastupitelstvo Prostějova. Informace je z podkladů pro zastupitele.

„Používání zábavní pyrotechniky narušuje kvalitu života obyvatel města v důsledku hluku, znečišťování ovzduší a často spojeného nepořádku na veřejných prostranstvích. Hluk výbuchů negativně vnímají především malé děti a je také stresovým faktorem pro domácí i divoká zvířata," stojí v důvodové zprávě pro zastupitele.

Návrh vyhlášky počítá s tím, že městská rada může například organizátorům kulturních akcí v Prostějově používání zábavní pyrotechniky povolit. Avšak poté, co vyhodnotí, zda tato výjimka ze zákazu nenaruší veřejný pořádek ve městě.

Radnice podle primátora Františka Jury (ANO) návrh vyhlášky o regulaci používání zábavní pyrotechniky konzultovala s ministerstvem vnitra a jeho doporučení zapracovala do materiálu, který projednají zastupitelé.

„Čerpali jsme z příkladu měst, která obdobné obecně závazné vyhlášky o regulaci používání zábavní pyrotechniky mají vydány," podotkl Jura, podle kterého podobná opatření už platí například v Liberci, Havířově, Mikulově, Karviné či Praze 10.

Autoři | Foto Facebook Petardy

Štítky ČR, správa, zábava, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.