neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomouc chce opět zakázat pití alkoholu na Horním i Dolním náměstí

Olomoucká radnice chce opět zakázat pití alkoholu na veřejném prostranství v historickém centru města. Nyní tam kvůli pořádání četných kulturních a společenských akcí platí plošná výjimka z tohoto omezení. Výjimka ze zákazu se vztahuje na Horní náměstí a sousední Dolní náměstí, na kterých v posledních letech přibývá lidí bez domova popíjejících alkohol před zraky kolemjdoucích. Návrh úpravy vyhlášky příští týden projedná zastupitelstvo. Informace pochází z podkladů pro zastupitele.

Pokud zastupitelé změnu vyhlášky schválí, tak bude výjimka pro Horní náměstí a Dolní náměstí na začátku příštího roku zrušena a i v této části centra města bude platit zákaz konzumovat alkohol na veřejném prostranství. Na všechny akce konané na Horním a Dolním náměstí, pokud na nich budou nabízeny alkoholické nápoje a umožňována jejich konzumace, budou muset organizátoři požádat radní o udělení výjimky. Na restaurační zahrádky se zákaz vztahovat nebude.

Návrh vyhlášky počítá i s tím, že lidé nebudou moci pít alkohol v širším okolí krajského úřadu naproti hlavnímu nádraží. Místní plácek lemovaný lavičkami u budovy hejtmanství si bezdomovci oblíbili a často zde popíjejí. Zatímco nyní tak nemohou činit do vzdálenosti 50 metrů od vchodu do krajského úřadu, tak nová vyhláška počítá se vzdáleností 100 metrů.

Zákaz pití alkoholu a žebrání na veřejných místech platí v Olomouci od začátku roku 2012.

V roce 2016 pak radnice úpravou vyhlášky zrušila zákaz pití alkoholu na Horním a Dolním náměstí. Ústavní soud totiž tehdy podobné vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejných místech přijaté v řadě měst a obcí kritizoval za to, že akce organizované či povolené radnicemi mají z tohoto zákazu pití alkoholu na veřejných místech obecnou výjimku, což je nepřípustné.

Návrh nové vyhlášky, podle kterého budou muset pořadatelé akcí v centru Olomouce o výjimku ze zákazu konzumace alkoholu na veřejném prostranství sami požádat radnici, posoudilo ministerstvo vnitra a uvedlo, že je v souladu se zákonem.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky alkohol, zákaz, pití, centrum, nádraží, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.