středa 1. května 2024 Svátek práce

V centru Olomouce bude od nového roku zakázána konzumace alkoholu

V historickém centru Olomouce bude od 8. ledna příštího roku opět zakázáno pití alkoholu na veřejném prostranství. Zastupitelstvo dnes schválilo úpravu městské vyhlášky, která pro centrum Olomouce zruší plošnou výjimku ze zákazu zavedenou kvůli pořádání četných kulturních a společenských akcí. Organizátoři budou muset od příštího roku o udělení výjimky sami požádat.

Primátor Mirek Žbánek změnu vyhlášky zdůvodnil stížnostmi na rušení veřejného pořádku v centru města. Zejména na Dolním náměstí alkohol před zraky kolemjdoucích často popíjejí lidé bez domova. „Jsem přesvědčen, že se to (úprava vyhlášky) nedotkne normálních slušných lidí, kteří můžou alkohol nadále konzumovat například na předzahrádkách nebo veřejných akcích," uvedl Žbánek.

Na všechny akce konané na Horním a Dolním náměstí, pokud na nich budou nabízeny alkoholické nápoje a umožňována jejich konzumace, budou muset organizátoři od 8. ledna požádat radní o udělení výjimky. Na restaurační zahrádky lemující náměstí se ale zákaz pití alkoholu vztahovat nebude.

Návrh vyhlášky počítá i s tím, že lidé nebudou moci pít alkohol v širším okolí krajského úřadu naproti hlavnímu nádraží. Místní plácek s lavičkami u budovy hejtmanství si bezdomovci oblíbili a často zde popíjejí. Zatímco nyní tak nemohou činit do vzdálenosti 50 metrů od vchodu do krajského úřadu, tak nová vyhláška počítá se vzdáleností 100 metrů.

Podle zastupitele Martina Jirotky je vymahatelnost městské vyhlášky sporná a lidi bez domova ani tato úprava neodradí od pití alkoholu v centru Olomouce například z PET lahví od nealkoholických nápojů. Strážníci tak budou mít problém jim dokázat konzumaci alkoholu. Jirotka míní, že účinnější by byla změna zákona, která by pro tyto případy zavedla například možnost trestního postihu či vykázání z města.

Podle Žbánka by radnice zákonodárnou iniciativu, která se zaměří na tyto negativní jevy, uvítala. Město zatím zkouší identifikovat alkohol v lahvích prostřednictvím certifikovaných přístrojů, s jejichž pomocí chce dodržování vyhlášky v budoucnu hlídat.

Zákaz pití alkoholu a žebrání na veřejných místech platí v Olomouci od začátku roku 2012. V roce 2016 pak radnice úpravou vyhlášky zrušila zákaz pití alkoholu na Horním a Dolním náměstí. Ústavní soud totiž tehdy podobné vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejných místech přijaté v řadě měst a obcí kritizoval za to, že akce organizované či povolené radnicemi mají z tohoto zákazu pití alkoholu na veřejných místech obecnou výjimku, což je nepřípustné.

Návrh nové vyhlášky, podle kterého budou muset pořadatelé akcí v centru Olomouce o výjimku ze zákazu konzumace alkoholu na veřejném prostranství sami požádat radnici, posoudilo ministerstvo vnitra a uvedlo, že je v souladu se zákonem.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, správa, sociální, Olomouc, alkohol, centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.