pátek 3. května 2024 Alexej

Olomoucké Rozárium budou moci lidé letos navštívit i pře zimu

Lidé se letos budou moci projít rozlehlým rozáriem a botanickou zahradou v sousedství historického centra Olomouce i v zimě. V předchozích letech bylo rozárium společně se zahradou uzavřeno vždy od začátku listopadu do konec března, letos ale jeho brány zůstanou otevřené také přes zimní měsíce. Změnu provozní doby růžové zahrady oznámilo vedení Výstaviště Flora na svých facebookových stránkách.

Areál olomouckého rozária je rozlohou 3,5 hektaru druhým největším prostorem svého druhu v České republice. Květinová sbírka růžové zahrady čítá zhruba 400 odrůd růží. „I když turistická sezona již skončila, brány rozária a botanické zahrady zůstávají otevřené. Vzali jsme si k srdci vaše přání a upravili jsme otevírací dobu pro potřebu zimních procházek," uvedlo vedení výstaviště.

Lidé budou moci do rozária vyrazit na zimní procházku ve všední dny od 08:00 do 15:30. „Cesty se nebudou v zimě udržovat. V případě špatných povětrnostních podmínek bude prostor uzavřen," uvedlo vedení Výstaviště Flora.

Rozárium bylo v letech 2015 a 2016 rekonstruováno a první etapa jeho obnovy stála 24 milionů korun. Projekt byl financován s pomocí dotací Evropské unie. Oprava rozária tehdy zahrnovala výstavbu nového vstupního objektu, kanalizace, přípojky vody i prostoru pro odpočinek návštěvníků.

Dělníci vybudovali také podzemní nádrže na zadržování dešťové vody, která slouží k zavlažování záhonů růží. Rekonstruována byla umělá jezírka i betonové plochy. Součástí projektu bylo vybudování herní plochy pro pétanque i louky pro pořádání pikniků či posezení u grilu.

V dalších dvou fázích rekonstrukce, které jsou zatím pouze na papíře, by mělo být vybudováno zázemí rozária, obnovena zeleň a v plánu je také výstavba návštěvnického centra.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.