čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Osvětová kampaň Týden rané péče začíná. Akce jsou nachystané v Olomouci i zbytku republiky

V týdnu od 4. do 10. listopadu 2019 proběhne již dvanáctý ročník osvětové kampaně Týden rané péče. Každoročně se do něj zapojují poskytovatelé sociální služby rané péče po celé České republice. Slogan „Každé dítě je úžasné“ zdůrazňuje individualitu každého dítěte, jeho jedinečnost. Dítě je součástí rodiny v mnoha rolích jako syn, dcera, vnuk, vnučka, sestra nebo bratr. Sourozenci jsou nedílnou součástí podpory rané péče a  část témat Týdne rané péče by v letošním roce měla patřit také jim. Protože KAŽDÉ dítě je jedinečné, úžasné, osobité.

Narození dítěte s vážným handicapem je neočekávanou skutečností, která ovlivní celou rodinu i její okolí. Zasáhne do vnitřních vztahů rodiny, do kontaktů s vnějším světem i do finančního zázemí. Mnoha rodičům se nejprve zhroutí představa vysněného dítěte, budoucnost se rozplyne a rodina se vydává na dlouhou cestu opětovně ji vystavět. Možná trochu jinak, ale stejně pevně. Raná péče pomáhá rodinám na cestě vidět i drobné radosti a úspěchy a těšit se z nich.

„Spolupracujeme již tradičně, nejen střediska rané péče mezi sebou, ale přidávají se k nám i dobrovolníci, studenti, sponzoři, významné osobnosti, herci a vědci. V minulosti se ke kampani přidala mateřská centra, porodnice, divadla, internetové servery, vydavatelství… Pokud se rodiny rozhodnou vychovávat dítě s postižením doma, nesmí zůstat bez pomoci,“ říká ředitelka střediska rané péče Společnosti pro ranou péči v Olomouci Mgr. Pavla Matyášová.

Rodiny, které služeb rané péče využily, se shodují, že díky spolupráci se zklidnily zejména po psychické stránce. „Zpočátku jsem byla zmatená, nevěděla jsem, co si počít.  Díky Společnosti pro ranou péči, pobočka Olomouc jsem získala jistotu, že se svým dítětem pracuji správně a že na to nejsem sama. Vstupem do rané péče se do naší rodiny vrátil klid a pohoda. Přinesla nám obrovské možnosti pro rozvoj našeho syna. Chtěla bych vzkázat rodinám, které řeší těžkou situaci s dítětem s handicapem, aby se nebály ranou péči kontaktovat,“ svěřila se maminka zdravotně postiženého Františka.

Letošní 12. ročník osvětové kampaně Týden rané péče chce rozšířit povědomí o sociální službě raná péče. Jedná se o službu, která pomáhá rodinám překonávat těžké situace při výchově dítěte s postižením. Naším cílem je pomoci rodinám vytvořit takové podmínky, aby mohlo jejich dítě vyrůstat v domácím prostředí a rodina nemusela přistoupit k ústavní péči.

Zdravotně postižené děti mají svá specifika a svůj svět. Jsou to však velmi silné inspirativní osobnosti, které se s nepřízní osudu umí prát jako opravdoví hrdinové. Na toto téma vznikla ojedinělá osvětová výstava fotografií „Malí superhrdinové“, která představí děti s autismem v roli Supermana, Spider-Mana, Batmana a dalších dětských idolů. Výstava bude k vidění od 4. 11. do konce ledna roku 2020 v prostorách Cyrilometodějské teologické fakulty UP v Olomouci. 

Každý rok se do osvětové kampaně Týden rané péče zapojují poskytovatelé sociální služby raná péče po celém území České republiky. V týdnu od 4. do 10. listopadu 2019 se může veřejnost účastnit mnoha akcí, dní otevřených dveří, diskusí, kulatých stolů, charitativních koncertů, zážitkových seminářů, výstav a mnoha dalších. 

Tradičně Týden rané péče podporuje mnoho významných osobností z řad herců, sportovců, umělců či vědců. Více informací o kampani se dozvíte na www.tydenranepece.cz.

Tisková zpráva

Štítky Týden rané péče, dobročinnost, osvěta

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.