pátek 3. května 2024 Alexej

Přítomnost škodlivých pesticidů se zjistila i u bio citrusů. Omytí kůry nestačí

Spotřebitelská organizace dTest testovala přítomnost pesticidů, se kterými je možné se v citrusech setkat. Odhaleny byly ve dvánácti z dvaceti testovaných produktů, a to i v citrusech z ekologického zemědělství.

Testem prošlo šest druhů čerstvých citrónů v síťce, tři druhy sušené citrusové kůry a jedenáct druhů kandované pomerančové, citrónové nebo cedrátové kůry. 

Kůra čerstvých citrónů byla nejproblematičtější kategorií. „Ve všech šesti vzorcích jsme našli pesticidy. Mrzuté je, že to platí i pro oba zástupce bioprodukce, a to Tesco Organic Bio citróny a Citróny Billa/Naše bio Organic Lemons,” popsala šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmanová. „Vzhledem k deklarovanému ekologickému režimu jsme tyto nálezy hodnotili velmi přísně. Citróny z Billy v našem testu propadly, protože obsahovaly rovnou dva pesticidy naráz. To je podle metodického pokynu českého ministerstva zemědělství u ekologicky pěstovaného ovoce nepřijatelné, bez ohledu na zjištěné koncentrace,“ dodala Hoffmannová.

Dalším testovaným typem byly sušené citrónové kůry prodávájící se mezi kořením. Všechny testované výrobky obsahovaly pesticidy. „Měly v sobě sedm až deset různých reziduí, ovšem v povolených limitech,” upřesnila Hoffmanová.

Nejčistší z pohledu pesticidů byla kandovaná ovocná kůra – u žádného z osmi vzorků se pesticidy nenašly. U zbylých tří už se několik látek proti škůdcům objevilo, byly nicméně v povolených limitech. Na druhou stranu kandovaná kůra často obsahuje přídatné látky jako siřičitany, sorban draselný nebo umělá barviva, jejichž přítomnost je uvedena na obale.

Chemické ošetření pomocí pesticidů má ochránit rostliny a jejich plody před škůdci. Pesticidní látky ovšem škodí lidskému endokrinnímu a reprodukčnímu systému, a to i v malém množství. 

Teplá voda dokáže z povrchu odstranit pouze ochrannou voskovou vrstvu, ne však pesticidy. Většina z nich je totiž špatně rozpustná ve vodě. Omytí navíc komplikuje členitý povrch citrónu, v jehož záhybech škodlivé látky zůstávají.

Organizace dTest provedla také pokus podle „zaručeného“ návodu na odstranění pesticidů v domácích podmínkách, který koluje po internetu. Ten slibuje zničení pesticidů naložením citrusu na patnáct minut do roztoku vody s octem v poměru devět ku deseti. „Výsledky ukázaly, že čtvrthodinová koupel v octové vodě citrón zbavila pesticidů pouze z 50 %," doplnila Hoffmanová.

Autoři | Foto dTest

Štítky zdraví, pesticidy, test, citróny, citrusy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.