čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Přerov zruší od ledna kvůli novele zákona vyhlášku o proplacení čipování psů

Přerovská radnice se chystá zrušit deset let starou městskou vyhlášku, která majitelům psů zaručovala proplacení nákladů na čip, a to až do výše 600 korun. Důvodem je novela veterinárního zákona, která čipování ukládá od ledna příštího roku majitelům jako povinnost. Za peníze města tak mohou očipovat Přerované své psy do půl roku stáří už jen poslední dva měsíce. Podobný krok zvažují i ostatní města v Olomouckém kraji, kde čipování radnice dosud proplácely.

Přerovská vyhláška začala platit v roce 2009, kdy ve městě bylo nahlášeno 2788 psů, nyní je jich zhruba o tisíc víc. „Už před deseti lety chtěli mít zástupci města zavedenou evidenci psů, proto motivovali jejich držitele, aby své psy nechali trvale označit čipem," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Od platnosti vyhlášky majitel psa účet za čipování zvířete předložil na ekonomickém odboru, který jej do výše 600 korun proplatil. Tento systém bude podle mluvčí radnice platit jen do konce prosince, účet však mohou majitelé psů mladších půl roku nosit k proplacení ještě do konce dubna roku 2020. „Počínaje lednem pak naše městská vyhláška definitivně zanikne. Nemusíme už majitele finančně motivovat k tomu, aby psa nechali označit, protože tuto povinnost jim bude natvrdo ukládat zákon," doplnila náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Aktuálně město Přerov eviduje 3683 psů, z nich je 3490 označeno mikročipem a 74 psů má tetování. Za dobu platnosti vyhlášky město proplatilo lidem za tyto čipy zhruba 2,4 milionu korun.

Zrušení proplácení zvažuje i jesenická radnice, kde bylo čipování psů starších půl roku povinné od roku 2008. Čipy tam dosud nakupovalo město a za úkony třem veterinářům proplácelo částku zhruba 100 korun, čipování je pro majitele zdarma. „Zpočátku nakoupilo město 500 čipů, nyní zhruba 60 ročně," řekl mluvčí radnice Richard Kapustka. V současné době je evidováno 856 poplatníků za psy, většina zvířat je opatřena elektronickým čipem. Kapustka uvedl, že kontroly psů provádějí strážníci pomocí čtečky. Odbor životního prostředí nyní připravuje na prosincové zasedání zastupitelů usnesení, které navrhuje zrušit dosavadní platné vyhlášky o trvalém označování psů. Pokud bude usnesení schváleno, město už čipování psů od ledna 2020 nebude proplácet, doplnil Kapustka.

Prostějovská radnice přispívá podle její mluvčí Jany Gáborové na čipování psů částkou 200 korun. „Od ledna však zvažuje zrušení, protože povinnost čipování psů bude dána přímo zákonem," řekla mluvčí radnice. Olomoucká radnice naopak čipy neproplácí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hobby, zvířata, Přerov, čip, zrušení, placení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.