pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

PRŮZKUM: Kde kartou nezaplatíte? Čtenářům Drbny chybí platební terminál v autobusech i na trzích

PR článek

Určitě to zná každý z vás. Chcete zaplatit za drobný nákup platební kartou a prodejce vám sdělí, že přijímá pouze hotovost. To není nic neobvyklého. Současný evropský průměr je 23 terminálů na tisíc obyvatel. V Čechách lehce zaostáváme, počet terminálů se zde blíží 21 kusům na tisíc obyvatel. Zaplatit kartou žvýkačky v malé trafice nebo potraviny ve vesnické Jednotě je proto mnohdy stále ještě hudbou budoucnosti. Na to, kde čtenářům chybí platba kartou nejčastěji, se podívala redakce Drbny ve svém průzkumu.

Do týdenní ankety se v závěru října letošního roku zapojilo více než 300 čtenářů, kteří mohli vybírat z deseti možností. Pokud jim místo, kde platbu kartou postrádají, chybělo v anketních možnostech, mohli ho doplnit.

Podle průzkumu překvapivě nejčastěji chybí platba kartou našim čtenářům v autobusové dopravě. Dnes už je samozřejmostí platba kartou v městské hromadné dopravě, s platebním terminálem se ale jen zřídka setkáváme v meziměstské dopravě a u menších dopravců. I tak se podle statistik situace ve veřejné dopravě za poslední roky výrazně zlepšila. „Počet terminálů v prostředcích hromadné dopravy se blíží hranici 5000, když ještě loni to bylo kolem 3500,“ poukázal Martin Dolejš, ředitel rozvoje obchodu Mastercard. Absence platebního terminálu na některých linkách vadí více než třetině hlasujících.

Počet platebních karet v Česku podle statistik Sdružení pro bankovní karty dlouhodobě převyšuje součet obyvatel a celkové transakce kartami loni poprvé zdolaly jednu miliardu. Statisíce osob používají k placení i mobily nebo hodinky. Mobilní telefon je podle průzkumu vydavatele platebních karet pro více než dvě třetiny osob nejlepší alternativou k placení.

Osmnácti procentům dotázaných naopak chybí platba kartou na trzích. Častým argumentem trhovců bývá fakt, že se jim nevyplatí pořizovat platební terminál. To vyvrací společnost Mastercard, která je největším provozovatelem platebních systémů.

„Projekt Manifesto, první bezhotovostní market na světe, ukazuje že ani na trzích nestojí platbám kartou nic v cestě. Hotovost zákazníkům nechybí a v rámci našeho průzkumu mezi návštěvníky Manifesta její absenci negativně vnímala pouhá 2 % lidí. Bezhotovostní platby vítají i obchodníci, kteří si pochvalují, že se zvýšila rychlost odbavení zákazníků a na konci dne jim odpadá přepočítávání tržby a další manipulace s hotovostí. Průzkumy ukazují, že digitální platby obchodníkům zvedají tržby v průměru o 18 procent,“ dodává Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Na dalších příčkách se objevil stánkový prodej, taxislužba, malé samoobsluhy nebo státní správa. Velmi často se v odpovědích objevovala také platba u zubaře. „Za zákroky u zubaře často doplácíme vysoké částky. Možnost zaplatit kartou by ulehčila nejen pacientům, ale i samotným lékařům a sestrám, kteří by v případě platby bankovkou s vysokou hodnotou nemuseli řešit, zda mají nazpět. Konkrétní příklad vidím ve svém bezprostředním okolí. Moje manželka pracuje jako zubařka a díky zavedení platebního terminálu už nemusí posílat pacienty k pět minut vzdálenému bankomatu,“ uzavřel Michal Čarný.

Platba kartou je přitom dnes už samozřejmostí. Celkový počet transakcí platebními kartami Mastercard v České republice podle údajů za první tři kvartály 2019 meziročně vzrostl o 18 procent. V e-shopech byl růst v porovnání se stejným obdobím loňského roku osmapadesátiprocentní.

„Česká republika patří k nejinovativnějším trhům v oblasti plateb na celém světě. Češi jsou absolutní globální špičkou s prakticky stoprocentním podílem bezkontaktních platebních terminálů a také v četnosti využívání bezkontaktních plateb. Díky tomu u nás loni poprvé padla miliardová hranice v počtu karetních transakcí,“ uvedl Michal Čarný.

Pokud má Česká republika někde rezervy, tak je to rozšířenost platebních terminálů mezi obchodníky. S cílem tento stav výrazně zlepšit uzavřela letos v září společnost Mastercard s českou vládou Memorandum o spolupráci. „Je naším cílem také podporovat drobné obchodníky napříč segmenty a rozvíjet koncept Smart City v oblasti veřejné dopravy i mimo ni. Chceme nadále zlepšovat způsob, jakým lidé mohou platit a obchodníci přijímat platby za služby a zboží,“ jmenoval Michal Čarný.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Mastercard, platba, karta, průzkum

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.