pátek 29. března 2024 Taťána

Vědecká knihovna otevřela výstavu o historii turismu v Jeseníkách

Vědecká knihovna v Olomouci otevřela výstavní projekt Na Jeseníky! Jeho součástí je kromě dvou výstav vydání stejnojmenné knihy. Projekt je zaměřen na historii turistiky v Jeseníkách, jde o nejvýznamnější akci podzimního programu knihovny. Myšlenka na zpracování tématu vznikla v souvislosti s objevem první turistické mapy Jeseníků datované rokem 1881. Dochovala se v jediném exempláři uloženém právě ve Vědecké knihovně v Olomouci, informovali zástupci knihovny.

Kromě historické turistické mapy posloužila jako podklad k projektu řada dalších materiálů přibližujících rozvoj cestovního ruchu v nejvyšších moravskoslezských horách. „Návštěvníci výstavy a čtenáři knihy se tak mohou například dozvědět, jací lidé byli pro rozvoj turismu zásadní nebo jaký vliv měla v tomto směru lázeňská centra," uvedla Michaela Heloňová z Vědecké knihovny Olomouc.

Autorem výstavy i publikace je historik Vědecké knihovny v Olomouci Jiří Glonek. „Knihu jsem pojal jako poctu horám, a to nejen Jeseníkům, ale také Králickému Sněžníku a Rychlebských horám, které jsou například v porovnání s Krkonoši nebo Šumavou stále přehlížené a podle mého názoru neprávem. Vedle toho má kniha za cíl ozřejmit prvopočátky turistiky v Jeseníkách a její následný rozvoj až do roku 1945," uvedl Glonek.

Publikace ukazuje také proměnu zájmu o hory a jejich vnímání v kontextu evropské kultury, tedy kdy, jak a proč lidé do Jeseníků začali putovat, a tím hory přetvářet - budovat značení, vyhlídky, rozhledny, první chaty nebo vydávat turistické průvodce a mapy. Obálku publikace Na Jeseníky! navrhl hudebník a výtvarník Jaromír Švejdík.

Výstavu Na Jeseníky! v Galerii Biblio je možné navštívit do konce roku, v době otevření knihovny. Menší doplňková expozice bude v nejbližších dnech také v olomoucké nákupní Galerii Moritz, která je jedním z partnerů projektu. Knihu je možné zakoupit nebo objednat přímo ve Vědecké knihovně v Olomouci, v nejbližší době bude distribuována také do obchodní sítě.

Autoři | Foto Vědecká knihovna v Olomouci

Štítky historie, turistika, Jeseníky, Vědecká knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.