pondělí 6. května 2024 Radoslav

Olomoucká firma Sterch vyrobí gyroskopy pro satelity za stovky milionů korun

Kontrakt v hodnotě několika stovek milionů korun na výrobu 1800 gyroskopů pro 900 telekomunikačních satelitů amerického projektu One Web získala olomoucká společnost Sterch International, která se specializuje na přesnou výrobu součástek pro letecký, jaderný a vesmírný průmysl. Zakázka pro One Web bude dokončena příští rok. Novinářům to dnes řekl majitel firmy Sterch International Jaroslav Zdražil.

„V uplynulých devíti měsících jsme dodali prvních 500 gyroskopů, celkem jich bude 1800. Každý satelit bude mít dva gyroskopy," uvedl Zdražil. Poslední gyroskopy z tohoto kontraktu olomoucká společnost vyrobí příští rok na podzim

Gyroskopy jsou postupně instalovány ve stovkách satelitů projektu One Web, který má za cíl celosvětové pokrytí signálem internetu. Životnost satelitů je pět let a následně shoří v zemské atmosféře. Nahrazeny poté budou novými satelity.

Společnost Sterch International se v budoucnu hodlá ucházet o další zajímavé zakázky z kosmického průmyslu. Její odborníci například připravují projekt speciálních zrcadel určených po komunikaci mezi satelity. „Každý satelit nyní komunikuje sám s řídicím centem. V budoucnosti by satelity měly komunikovat i mezi sebou," uvedl Zdražil.

Letos v létě firma Sterch dokončila v Olomouci stavbu výrobní haly, do které investovala 100 milionů korun. Součástí je i vlastní technické oddělení. „Jsme firma se špičkovými odborníky, která vyrábí s pomocí nejmodernější robotiky a nejpřesnějších CNC pětiosých strojů mechanické komponenty splňující ty nejvyšší nároky klientů," uvedl Zdražil.

Do tří let by se olomoucký provoz Sterch International měl rozšířit o další 2000 metrů čtverečních plochy, kde budou instalovány špičkové robotické stroje na obrábění mechanických součástek. „Chceme, aby naši lidé zůstali ve výzkumu a práci za ně dělaly stroje," řekl Zdražil.

Společnost Sterch International nyní zaměstnává čtyři konstruktéry a 13 lidí obsluhuje CNC obráběcí stroje. Firma dodává mechanické komponenty do jaderných elektráren, vodáren, spaloven či tepláren. Spolupracuje také s firmou Honeywell Aerospace Olomouc, která v Hlubočkách u Olomouce vyrábí a opravuje letecké motory,

V účetním roce 2018/2019 do konce letošního března společnosti Sterch International vzrostly tržby na 101 milionů korun z 95,2 milionu korun v roce předchozím. Firma zároveň zvýšila zisk na 12,5 milionu korun z jednoho milionu korun v účetním roce 2017/2018.

Autoři | Foto Tomáš Gottwald

Štítky USA, stroje, věda, firmy, Sterch International

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.