pondělí 29. dubna 2024 Robert

Regionální události z přelomové doby zachycuje nová kniha Olomouc 1989

Každý moment listopadu 1989, ikony revoluce i zapomenutí lidé, kteří sehráli v té době důležitou roli. Poslední okamžiky komunistického režimu, vzpomínky ze světa disidentů a mladých lidí, kteří se v atmosféře normalizačního Československa snažili žít svobodně. Všechny tyto informace a vzpomínky na dobu těsně před revolucí před třiceti lety obsahuje nová kniha Olomouc 1989, kterou na ve čtvrtek na radnici představil historik a vedoucí kolektivu autorů Miloslav Čermák.

„Všichni víme, jak málo spolehlivá je paměť a jak problematické je spoléhat se jen na své vzpomínky. To byl jeden z hlavních motivů k vytvoření této knihy, která soustřeďuje maximum dostupných fakt a bude je uchovávat i v době, kdy pamětníci zapomenou nebo tady už nebudou,“ vysvětlil Miloslav Čermák při křtu publikace její základní smysl. „Říkal jsem si, že není možné, aby to zůstalo nezpracováno, že to je velká výzva a úkol.“

Pro stejné motivy se historik již dříve rozhodl v roce 2015 napsat a vydat knihu Olomouc 1968. „Obě knihy, Olomouc 1968 i Olomouc 1989, jsou jedinečnými publikacemi, žádné jiné město v České republice nemá zpracované vlastní lokální události v těchto přelomových obdobích,“ zdůraznil náměstek primátora Karel Konečný, který je sám autorem jedné z kapitol knihy. „Mimochodem, kniha Olomouc 1968, kterou jsme zde před čtyřmi lety křtili, je beznadějně vyprodaná a rozebraná,“ dodal Miloslav Čermák.

Nově vydaná kniha vychází jednak ze vzpomínek aktérů, jednak z velkého množství písemných svědectví a výslechových protokolů a dokumentů StB. Můžete v ní nahlédnout také na unikátní fotky nejen z listopadových dnů, ale i z doby předlistopadové v olomouckém disentu. Dokumenty, které byly zveřejněné, ukazují šílený boj s normalizačními hlídacími aparáty, které přísně kontroloval studentské divadlo i hudební produkce. „Troufám si tvrdit, že téměř nikdo neví, jak silné bylo v Olomouci před rokem 1989 katolické podzemní hnutí. Pro mne bylo obrovským překvapením zjištění, že ti lidé v boji s komunistickým režimem používali de facto stejné metody, jako český podzemní odboj vůči nacistům v době protektorátu,“ řekl autor knihy Miloslav Čermák.

Publikovaná kniha Olomouc 1989 je ke koupi od čtvrtka 14. listopadu a můžete ji sehnat v knihkupectvích Tycho, Kosmas a v obchodní galerii Šantovka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Blanka Martinovská

Štítky kniha, historie, revoluce, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.