neděle 5. května 2024 Klaudie

Vědecká knihovna zve na přednášku k výročí listopadu 1989 nebo na přednášku o Černobylu

O tom, že Vědecká knihovna v Olomouci není jen místo pro zapůjčení knih, svědčí série zajímavých přednášek, které se uskuteční v průběhu listopadu 2019.

Již 12. listopadu se v rámci Týdne týdne vědy a techniky konala přednáška s názvem Oběti, vrazi a jejich podoba pohledem forenzního antropologa, která přiblížila činnost znalců v oboru forenzní antropologie. Magistr Josef Duda, forenzní antropolog, který vystudoval obor antropologie na Masarykově univerzitě v Brně, se ve své přednášce zabýval nejen identifikací pachatelů pomocí nejrůznějších forem, ale i problematikou kresebných metod, které se uplatňují v různých oblastech policejní práce.

V úterý 19. listopadu proběhne od 17 hodin debata s historikem Michalem Macháčkem k 30. výročí 17. listopadu 1989. Ve své přednášce přiblíží postavu posledního komunistického prezidenta Československa Gustáva Husáka a jeho role v listopadových událostech. Beseda se uskuteční v přednáškovém sále Vědecké knihovny v Olomouci. 

Ve středu 27. listopadu se od 17 hodin uskuteční přednáška s názvem Černobyl - spící peklo. Fotograf, novinář a cestovatel Petr Kubeš bude přednášet o katastrofě jadrné elektrárny, která změnila svět. Jak to všechno proběhlo, co se stalo po výbuchu, jak to vypadá dnes v zakázané zóně? Na tyto a další otázky bude přednášející hledat spolu s účastníky odpověď. Kubeš zúčastněné rovněž seznámí s osudy lidí, kteří neměli žít, ale naopak si na sklonku života vybrali právě zakázanou zónu jako svůj domov. Vydáme se do města duchů Pripjať a jeho okolí poznat, jak vypadá místo po více jak 33 letech od havárie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto User:Darwinek [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Štítky Olomouc, vědecká knihovna, přednášky listopad 1989, Černobyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.