čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Nová cyklostezka umožní bezpečný přejezd vytížené silnice v Olomouci-Hodolanech

Díky chystané nové části Jantarové cyklostezky budou cyklisté moci bezpečně přejet frekventovanou Hodolanskou ulici v Olomouci. Sedm set metrů dlouhá cyklostezka povede po břehu řeky Bystřice pod silničním mostem.Stavba má začít příští rok, uvedl náměstek primátora Martin Major.

Cyklisty stezka podle Majora povede po levém břehu řeky Bystřice, a to v úseku od ulice U Ambulatoria po lávku přes Bystřici až na konec ulice Lermontovovy. V tomto místě se napojí na už hotovou část Jantarové stezky postavenou v roce 2015. „Jde o další důležitou část, která propojí centrum města a po celé délce řeky Bystřice dovede cyklisty až do Bystrovan. A co je důležité, vyřeší i nebezpečné přejíždění frekventované silnice u tzv. myší díry, protože pod Hodolanskou ulicí povede podjezdem," uvedl Major.

Nová část cyklostezky v Hodolanech je zařazena do rozpočtu města na rok 2020 a už má už platné stavební povolení. Na výstavbu je v městském rozpočtu vyčleněno více než pět milionů, zbytek nákladů má pokrýt osmimilionová dotace, o kterou radnice požádala.

Dělníci už pokáceli některé dřeviny, které rostou v trase plánovaného úseku cyklostezky. „Kácení bylo nutné provést v předstihu. Důvodem je období podzimního přeletu netopýrů, takže zásah do porostu je možné udělat pouze v termínu od poloviny září do konce října," řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Úsek v Hodolanech bude poslední částí nadregionální Jantarové stezky na území Olomouce. Síť cyklostezek, usnadňující dopravu ve městech i mezi obcemi, je v Olomouci budována několik let a už měří více než 60 kilometrů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, stavby, cyklisté, Olomouc, cyklostezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.