neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Optika Wagner nabízí rychlé vyšetření zraku unikátním přístrojem

PR článek

Prostějovská Optika Wagner hlásí příjemné novinky. Kvůli vysoké poptávce došlo k rozšíření personálního týmu a nově nabízí optika svým zákazníkům rychlé a komplexní měření zraku unikátním přístrojem s názvem DNEye Scanner. O výhodách tohoto přístroje, ale i o dalších novinkách jsme si povídali s optometristou a majitelem Optiky Wagner Radkem Wagnerem.

Jaké oční vady dokáže DNEye Scanner odhalit a v čem je přínosný?

DNEye Scanner změří bezkontaktně nitrooční tlak, odhalí šedý nebo zelený zákal, umí vyšetřit rohovku nebo kompletní přední segment oka a dokonce umí i dokonale změřit dioptrie. Je to přístroj, který odhalí úplně všechno, co člověka může trápit, pokud nevidí. Všechno je to velice rychlé, vyšetření trvá do pěti minut.

Co se děje v případě, že přístroj odhalí zdravotní nedostatky v oku pacienta?

Pokud zde přijdeme na něco, co je špatně, pak se obracíme na odborníky, kde už se řeší operace nebo konkrétní léčba. Velkou výhodou tohoto procesu u nás je, že u nás zákazníci nečekají. To je dnes bohužel hodně rozšířený zvyk. Pokud jde dnes člověk do ambulance, je celkem běžný stav, že bude čekat na objednání klidně půl roku. U nás je ten proces výrazně kratší, kdy se věci dějí v rámci dnů.

Jak se zpráva o stavu pacienta dostane odsud z optiky do rukou odborníka?

Všechno je velmi jednoduché. Samotný přístroj funguje jako počítač. U nás za pár minut zjistíš, co ti je, dostaneš zprávu, kterou zároveň přístroj pošle mailem oftalmologovi, který už v tu chvíli vidí, co je s tebou v nepořádku. Za oftalmologem jdeš už vlastně s konkrétním problémem a šetříš čas i mu, protože může zahájit léčbu nebo tě rovnou odeslat na určitý chirurgický zákrok.

Která konkrétní onemocnění může DNEye Scanner zjistit?

Například keratokonus na rohovce, to je nemoc, při které se pacientovi zvlní rohovka do fáze, která často vede k výrazně snížené zrakové ostrosti a je třeba ji léčit již v časných fázích onemocnění. Odhalit dokážeme i komorový úhel a sílu rohovky, což jsou indikátory, které souvisejí se zeleným zákalem. Bezkontaktní metodou dokážeme změřit nitrooční tlak, takže zjistíme, jestli pacient má dispozice k zelenému zákalu a pokud ano, pak dáme doporučení k návštěvě lékaře. Jinou metodou než u starších přístrojů dokážeme změřit vidění na dálku a na blízku. Přístroj vlastně měří dioptrie za zúžené a rozšířené zornice a určitým způsobem dává data z těchto měření dohromady. Tímto způsobem se vyšetření opravdu velmi urychlí a hlavně díky němu získáme komplexnější pohled na to, co člověku vlastně je. Tohle vyšetření navíc uděláme zdarma, pokud si u nás zákazník koupí brýle, pokud ne, stojí vyšetření tři sta korun.

Jak vypadá aktuální nabídka brýlí?

Tu jsme museli zase rozšířit. Už tu máme dva a půl tisíce kusů, troufnu si říct, že je to nejvíc v Olomouckém kraji. Zákazník u nás najde obruby od těch nejlevnějších až po ty opravdu stylové kousky, které vypadají skvěle. Málokdy se nám stane, že by od nás někdo odcházel s nepořízenou.

Máte nějaké nové typy obrub?

Rozšířili jsme naši hodně oblíbenou značku Etnia. S tou jsem spokojený od začátku podnikání, protože jsou naprosto odlišní od ostatních značek brýlí tím, jak vypadají, kdo je navrhuje a designuje. Je to kvalitní evropský výrobek a je určený pro všechny. Mají modely výrazné, nenápadné, extravagantní, ale hlavně všechny vypadají skvěle a když se podívám na poměr ceny a výkonu, tak podle mě v současnosti neexistuje lepší značka. Nejsou extrémně drahé a jejich kvalita je úžasná. Stali jsme se největším odběratelem brýlí Etnia když ne v České republice, tak na Moravě určitě. Kromě dioptrických brýlí máme od této značky v nabídce i brýle sluneční, jejichž kvalita je v současné době nejlepší na světě.

Jaký je plán do budoucna?

Ve volných chvílích se už třetím rokem věnuji vývoji brýlí na 3D tiskárně. Technologií, které jsme vyzkoušeli, je už docela dost. Samozřejmě to začalo tak, že jsem to zkoušel tisknout doma na 3D tiskárně, ale došel jsem do bodu, kdy mi to přestalo stačit, věděl jsem, že už jsme dál a potřeboval jsem vidět, jak to jde ještě dělat. Jedny brýle jsme si nechali tisknout v Praze, jedny ve Švýcarsku, jedny v Německu, abychom mohli porovnat kvality. Takže teď si hrajeme s možností výroby brýlí díky 3D tisku, ale to je stále běh na dlouhou trať. Je to v prvopočátcích o konstrukci drážky na brýlovou čočku, zkouškách pevnosti, různých druhů materiálů, struktury tisku, tloušťky trysek a vlastně i různých technologiích. Vytiskli jsme s kolegy konstruktéry už stovky vzorků, které jsme různě testovali a strávili nad tím desítky hodin práce. Můžu taky říci, že velmi brzo už bude vybrána konečná technologie s konkrétními parametry tisku tak, aby vylezl produkt, tedy v tomto případě brýle, na míru. Pokud se všechno povede dotáhnout do konce a dokážeme na základě naměřených parametrů z hlavy takové brýle vyrobit za přijatelnou cenu, mohli bychom udělat díru do světa. Hodně hezky se to představuje, ale je před námi ještě hodně velký kus práce.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky rozhovor, optika, Optika Wagner, Radek Wagner, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.