neděle 5. května 2024 Klaudie

V Olomouci se chystá aukce uměleckých děl. Výtěžek pomůže lidem s mentálním postižením

Téměř 90 děl současného výtvarného umění si budou moct v sobotu v Olomouci koupit zájemci na tradiční aukci pořádané na podporu neziskové organizace SPOLU pomáhající lidem s mentálním postižením. Svými díly přispěli malíři, sochaři i tvůrci keramiky, mezi autory jsou například výtvarník Pavel Herynek a Petr Nikl, malíř Miroslav Šnajdr starší, fotograf Jindřich Štreit nebo sochař a malíř František Skála. Naposledy vynesla aukce 360 tisíc korun, řekla ředitelka sdružení SPOLU Olomouc Zdeňka Pospíšilová.

Aukce se uskuteční v sobotu od 15:00 v Divadle na cucky na Dolním náměstí. „Podobně jako v předchozích letech se můžete těšit na zhruba 85 uměleckých děl. V aukci bude zastoupena kresba, malba, grafika, keramika, kov, sklo, porcelán i fotografie. Tradičně bude v aukci zastoupeno dílo Krištofa Kintery, Jaroslava Róny, Petra Nikla, Františka Skály a řady dalších oblíbených umělců. Letos poprvé věnoval do aukce své dílo také olomoucký sochař Jan Dostál," uvedla Pospíšilová.

Nezisková organizace SPOLU Olomouc pomáhá lidem s mentálním postižením již od roku 1995. Poskytuje tři registrované sociální služby, jako je osobní asistence, sociálně aktivizační služby a sociální rehabilitace metodou podporovaného zaměstnávání, a zajišťuje další programy a akce.

Podle ředitelky sdružení věnují umělci svá díla do aukce zcela nezištně, z dobré vůle organizaci pomoci. Počet dražených děl by mohl být i s ohledem na zájem výtvarníků podle Pospíšilové vyšší, ale i kvůli délce aukce je pořadatelé drží do počtu devíti desítek.

Vyvolávací ceny dražených předmětů se budou pohybovat od 99 korun po 18.000 korun. Na nejnižší částce budou zájemci dražit dílo uživatelky služeb SPOLU Olomouc, na nejvyšší částce začne dražba díla s názvem Příbuzní od Krištova Kintery. Nabízená umělecká díla si mohou již nyní zájemci prohlédnout na webových stránkách organizace spoluolomouc.cz.

Aukci, kterou povedou herečky Jana Paulová a Ivana Plíhalová, připravuje SPOLU Olomouc s podporou olomouckých galerií a nezávislých umělců. Akci pořádá organizace od roku 1999 každé dva roky. Její výtěžek je určen stejně jako v předchozích letech na sociální programy SPOLU Olomouc pro lidi s mentálním postižením, které jim pomáhají překonávat handicapy a začlenit se do běžného prostředí.

Autoři | Foto Facebook SPOLU Olomouc

Štítky ČR, výtvarné, sociální, Vánoce, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.