pátek 3. května 2024 Alexej

Olomouc navštívil vnuk posledního českého krále. Chválil krásu města

Vnuk českého krále a rakouského císaře Karla I. Habsburského navštívil v úterý olomoucké pamětihodnosti. Do města zamířil k připomínce dvousetletého výročí zvolení jeho předka Jana Rudolfa Habsburského olomouckým arcibiskupem. Ten se významně zasloužil o rozvoj Olomouce i celého regionu.

Georg Habsburg-Lothringen v rámci své návštěvy nahlédnul v doprovodu nynějšího olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera do katedrály svatého Václava. Ve zdejší barokní kapli je totiž také pochován právě Habsburkův předek Jan Rudolf. Úctu vyjádřil také u pamětní desky připomínající zavraždění posledního Přemyslovce Václava III. „Jsem vděčný za každou minutu, kterou ve vašem krásném městě strávím. Tentokrát jsem se dozvěděl o městě a jeho vazbách k habsburské dynastii několikanásobně více,“ komentuje svou další návštěvu habsburský dědic.

Arcibiskup a kardinál Jan Rudolf Habsburský zanechal v devatenáctím století v Olomouci nesmazatelnou stopu. Založil například první olomoucký park s názvem Rudolfova alej nebo vysoké pece nesoucí kardinálovo jméno; Rudolfovu huť. Z té později vznikly Vítkovické železárny. Obnovil také olomouckou univerzitu, která pro změnu nesla jméno jeho bratra císaře Františka I.  

Georg Habsburg-Lothringen (* 16. prosince 1964) je nejmladším synem posledního rakousko-uherského korunního prince Otty (1912-2011) a jeho ženy Reginy, rozené princezny sasko-meiningenské (1925-2010). Na konci roku 1996 byl jmenován zvláštním velvyslancem EU v Maďarsku. Přispěl k přijetí země do Evropské unie.
Dne 18. října 1997 se oženil ve Svatoštěpánské bazilice v Budapešti s Eilikou, vévodkyní z Oldenburku (* 22. srpna 1972). Manželé mají tři děti. Rodina žije od roku 2000 u Šoškútu v maďarské župě Pest, přibližně dvacet kilometrů jihovýchodně od hlavního města. Georg Habsbursko-Lotrinský je od narození rakouským státním občanem. V r. 1991 obdržel navíc maďarské občanství. Je předsedou Maďarského červeného kříže (od roku 2004), rytířem Řádu Zlatého rouna (od r.1987) a stojí v čele Řádu sv. Jiří.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky historie, Habsburkové, osobnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.