neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucká charita je připravena na zimu, provoz zahájí v prosinci

Olomoucká charita rozšíří od začátku prosince svůj zimní provoz pro bezdomovce. Kromě noclehárny a nízkoprahového denního centra se otevře centrum také v noci a nabídne možnost přespání na karimatkách či židlích. Pro lidi žijící na ulici či v provizorních přístřešcích má charita připravena také iglú, která je ochrání před mrazivými teplotami. Jen minulou zimu kontaktovali pracovníci v terénu kolem 200 bezdomovců, řekla mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.

„Službu nočního centra obvykle zahajujeme podle počasí na konci listopadu či začátkem prosince a funguje až do března. V letošním roce s ohledem na nezvykle teplé počasí předpokládáme, že provoz spustíme 1. prosince," uvedl vedoucí střediska Samaritán Alexandr Dvořák. Centrum je otevřeno každý večer od 19:00, zavírá se ráno v 7:00, aby se prostory nízkoprahového centra mohly připravit na denní provoz. Loni přečkalo v centru mrazivé teploty během jedné noci až 49 lidí. Charita na zimu obměnila také víkendový jídelníček. „V zimním období podáváme v denním centru teplou polévku nejen ve všední dny, ale i v sobotu. V neděli pak dostanou lidé bez domova chléb s pomazánkou a zahřejí se teplým čajem. Tato služba pro lidi žijící převážně na ulici byla zahájena již v sobotu 2. listopadu a potrvá přibližně do března," doplnil Dvořák.

V pohotovosti je také charitní ordinace, tamní zdravotníci mají právě v zimě nejvíc práce. „V zimě se zvyšuje výskyt parazitárních onemocnění, což je dáno jednak zhoršenou možností hygieny a jednak i tím, že lidé bez domova na sobě mají několik vrstev oblečení, které v zimě nesundávají. Naše klienty musíme po odparazitování vybavit čistým oblečením, kterého je v zimě potřeba víc," uvedla zdravotní sestra Helena Mikušková.

Charita nyní plánuje také otevření nových mobilních toalet ve Wurmově ulici. Současné toalety jsou totiž v suterénu budovy a pro nemocné či invalidní klienty jsou těžko přístupné. Nové by měly být v terénu dvora, nyní se čeká na schválení projektu památkovým odborem.

Loni byli pracovníci terénního programu olomoucké charity v kontaktu s celkem 193 lidmi ve věkovém průměru 47 let. Pouze 30 z nich využilo v zimním období noclehárnu a noční centrum. Zbytek zůstává venku. Možným úkrytem před mrazem jsou obvykle stany, squaty, přístřešky a nechráněná veřejná místa, využít mohou i charitní iglú. Dvě desítky iglú z polyetylenové pěny letos pořídila také přerovská radnice.

Autoři | Foto Charita Olomouc

Štítky sociální, počasí, charita, bezdomovci, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.