neděle 5. května 2024 Klaudie

FOTO: Ve Šternberku už stojí vánoční strom. Je z Bohuňovic a rozsvěcovat se bude v neděli

Na náměstí ve Šternberku dnes přivezli vánoční stromeček. Pochází z Bohuňovic a slavnostně se rozsvítí tuto neděli v 17:00.

Na Hlavní náměstí ve Šternberku byl v pondělí 25. listopadu nainstalován krásně rostlý smrk (Picea pungens - smrk pichlavý), je starý více než 60 let a vysoký přibližně 16 metrů, z důvodu bezpečnosti byl přímo na náměstí o několik metrů zkrácen. Strom darovala městu obec Bohuňovice.

„Strom zasadil pan Josef Petřek z Bohuňovic před novostavbu svého rodinného domku, v části obce Trusovice, někdy kolem roku 1956. Po tragické smrti pana Petřeka v roce 1958 se stal strom pro jeho rodinu významnou památkou a vzpomínkou. Děti jej o Vánocích zdobily, když už byl tak velký, že na něj s ozdobami nedosáhly, staraly se o něj dál, a to i se sousedy z okolí. Smrk byl ozdobou celé ulice Na Zahrádkách, sloužil jako hnízdiště ptáků, ale i jako orientační bod v ulici. Byl vidět ze všech stran i z nedaleko projíždějících vlaků. Strom byl zdrojem radosti, symbolem krásy a síly přírody. Bohužel pro svou velikost a rozložitost již nemohl z bezpečnostních důvodů na místě dále růst," píše se na oficiálním facebokoovém profilu města.

„Děkujeme všem, kteří se zasloužili o důstojné ukončení jeho mise a přejeme občanům Šternberka, i všem hostům, hodně radosti v jeho blízkosti," uvedla k příběhu zástupkyně rodiny paní Marie Blahetová, roz. Petřeková. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Město Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.