pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Dřevohosticích bude po dvaceti letech k vidění unikátní betlém

V Dřevohosticích na Přerovsku bude představen unikátní mechanický betlém, který před půlstoletím vyrobili místní obyvatelé. Zázemí získal v jedné z místností dřevohostického zámku, k vidění bude opět zhruba po 20 letech. Nyní finišuje jeho oprava, betlém umístěný pod hvězdnou oblohou s rozsvícenými domečky i funkčním vodním mlýnem bude přístupný od poloviny prosince. Dřevohostice tak budou mít druhý vzácný betlém v pořadí, dnes byl na náměstí instalován obří betlém v životní velikosti čítající přes 40 postav.

Mechanický betlém byl dříve vystavený v dřevohostickém kostele, před řadou let však zmizel lidem z očí. „Jde o betlém typu Svaté země, dělali ho místní chlapíci mezi lety 1955 až 1957 na popud tehdejšího faráře. Jak se rozšiřoval, přestal procházet dveřmi kostela a nakonec jej v kostele vystřídal menší betlém," uvedl Ladislav Sigmund, který stál v čele Dřevohostic jako starosta 16 let a nyní se na opravě betlému podílí.

Betlém s třemi desítkami postav a zhruba dvěma desítkami zvířat se poté přesunul na zámek, až nyní se však dočkal své opravy v podobě natírání figurek a znovurozpohybování mechanických strojků. V provozu je již například vodní mlýn poháněný čerpadlem z pračky, přes který teče do bazénku voda, točí se i větrný mlýn. Rozpohybovat je potřeba ještě pás, po kterém jeskyní procházejí před Pannou Marií a Ježíškem apoštolové, či pás s postavami vycházejícími z městské brány. „Opravu betlému asi rozdělíme na dvě etapy, těch poškozených figur je opravdu hodně," doplnil Sigmund.

Unikátní památka by měla kromě rozsvěcování světýlek v oknech domků či ohníčku u pasáčků získat i další vylepšení, například rozsvěcující se souhvězdí na obloze, pod kterou se nachází. Do budoucna by mohl betlém mít i některé české výjevy. „Je to dílo takové amatérské, ale co je děláno z lásky, je vždy hezké," doplnil Sigmund.

Bývalý starosta je podepsán i pod myšlenkou druhého betlému, který zdobí zdejší náměstí již 19 let. Jeho sochy jsou vytvořeny v životní velikosti z polystyrénu. Postavy, z nichž mnohé nacházejí reálnou podobu v tvářích tamních obyvatel, pocházejí z dílny místního výtvarníka Alexandra Forýtka. „Poprvé byl vystaven v roce 2001, tehdy šlo jen o svatou rodinku. Poté se postupně rozšiřoval a nyní již čítá zhruba 40 postav," doplnil Sigmund. V betlému nechybí například vozka se sáněmi a s koněm, tetka jdoucí na trh s husou, řezník porážející vepře či mlynář vezoucí pytel mouky. Se svými nástroji zde stojí i hudebníci jako bubeník či trumpetista.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky betlém, Přerovsko, Vánoce, náboženství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.