čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

FOTO/VIDEO: V Šantovce vystavili mechanický betlém, uprostřed stojí její budova

Celkem 230 pohyblivých sošek postav a různých zvířat má mechanický betlém, který včera vystavili v nákupní Galerii Šantovka. Součástí je také 163 budov, mezi kterými dominuje model Šantovky. K vidění bude po celé období adventu i vánočních svátků. Dílo vytvořil na námět Josefa Kořenka patnáctičlenný tým brněnské společnosti Archimage v čele s Václavem Hájkem.

Betlém, zabírající plochu 10 metrů čtverečních, je ryze českým výrobkem a na jeho stavbě se podíleli architekti, designéři, grafici, konstruktéři a dokonce i programátoři. „K výrobě byl použit z největší části 3D tisk, využili jsme ale třeba i frézování na přesných CNC strojích. Pohyb a svícení v betlému je zajištěno programovatelným elektromechanickým systémem, který funguje podobně jako orloj,“ přiblížil výrobu architekt Václav Hájek.

Výroba trvala více než tisíc hodin. V průběhu let ho tvůrci plánují doplňovat o další postavy i scenérie. Nyní je tvořen scenérií Betléma, do které je zakomponováno město Olomouc, jehož scenérie průběžně mizí a zase se objevuje. „K lidové tradici betlémů vždy patřilo propojování biblických scén z původního prostředí judského města Betléma s místními reáliemi. Mezi postavičkami jsou proto i figury a motivy spojené s Olomouckým krajem, jeho historií a tradicí,” řekl ředitel Navrátil.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nikola Bajerová

Štítky Betlém, Šantovka, Vánoce, advent, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.