sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Jako první v Jeseníkách spustí vleky v Branné a v Karlově

Lyžařský areál v Branné na Šumpersku a v Karlově na Bruntálsku spustí v pátek své vleky, budou první v Jeseníkách. V Branné se bude lyžovat už od rána, v Karlově jsou připraveni na večerní lyžování. Tamní svahy skrápí sněhová děla umělým sněhem již od minulého víkendu a například podle provozovatele střediska v Branné Rostislava Procházky na nich leží téměř půl metru sněhu. Do zasněžování se pustily i ostatní areály v Jeseníkách, se zahájením provozu však zatím nepospíchají.

Středisko v Branné se otevře v pátek v 9 hodin dopoledne. „Chceme to pořádně vyzkoušet, sněhu máme dost, na svahu leží čtyřicet až padesát centimetrů. Začali jsme zasněžovat z pátku na sobotu, byly ale přestávky. Přes den se nejelo, jedna noc vypadla, ale jinak je to dobré," řekl dnes Procházka.

Ve Ski Aréně Karlov na Bruntálsku se jako první rozjede v pátek večer čtyřsedačka na Expressu. V pátek je naplánováno večerní lyžování od 18 hodin, v sobotu i v neděli zde budou vleky otevřeny od 8:30 a v sobotu si budou moci lyžaři znovu užít večerního lyžování od 18 do 21 hodin, informují zástupci střediska na stránkách www.skikarlov.cz. Středisko uvádí k dnešnímu dni čtyřicet centimetrů technického sněhu, teplota se tam pohybuje pět stupňů pod nulou.

Svahy už skrápějí umělým sněhem několik dní i další lyžařská střediska. „Zasněžujeme, pokud nám to počasí dovolí, nikam zatím nespěcháme. Děláme vše pro to, abychom měli do Vánoc otevřeno, pokud nám to příroda dovolí. V tuto chvíli zatím otevřít neplánujeme. V dalších dnech se má oteplit, ale snad padne něco shůry," řekl dnes provozovatel střediska na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Sníh chrlí na sjezdovky sněhová děla i v níže položených lyžařských areálech u Olomouce, ani tam však ještě zahájení sezony neplánují. „Zasněžujeme, co můžeme. Tento víkend to určitě nespustíme, příští víkend se uvidí. Poslední mráz má přijít z pátku na sobotu a pak se má oteplit, uvidíme, jak to bude u nás vypadat," řekl dnes zástupce střediska v Hlubočkách na Olomoucku Michal Stojmenov.

Oproti loňské sezoně má začátek zimní sezony v Jeseníkách, kterou tradičně rozjíždí středisko v Branné, zhruba týdenní zpoždění. Loni se v Branné poprvé rozjely vleky 30. listopadu, o rok dříve se zde začalo lyžovat 1. prosince, lyžařská střediska však v té době začala zasněžovat již v polovině listopadu. Před třemi lety se v Branné začalo jezdit dokonce už 17. listopadu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.