neděle 5. května 2024 Klaudie

Podle aktivistů hrozí plošné vykácení Jeseníků. Jde maximálně o stovky stromů, brání se ministerstvo

Ekologičtí aktivisté ze Společnosti přátel Jeseníků a Hnutí Duha vyzvali ministerstvo životního prostředí, aby zrušilo sedm z deseti platných výjimek umožňujících rozsáhlé kácení stromů v prvních a druhých zónách CHKO Jeseníky. Zastavit také chtějí těžbu v přírodní rezervaci Suchý vrch.

Výjimky před časem kvůli kůrovcové kalamitě vydala Správa CHKO Jeseníky. Předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík řekl, že tato opatření způsobí plošnou devastaci jesenických lesů a v boji s kůrovcem nebudou mít kýžený efekt. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pod níž CHKO Jeseníky spadá, uvedla, že pro výjimky byly stanoveny přísné podmínky.

Správa CHKO letos podle Bačíka vydala rekordních 11 výjimek, z toho jednu týkající se rezervace Rejvíz nedávno zrušilo MŽP. „Vedení Správy CHKO Jeseníky zcela selhalo ve své klíčové roli při ochraně vzácné přírody nejvyšších moravských hor a umožnilo tak plošnou destrukci nejcennějších oblastí Jeseníků. Do roku 2021 reálně hrozí plošné odlesnění velké části horských lesů Hrubého Jeseníku a v souvislosti s tím i ekologická katastrofa, což nelze připustit," zdůvodnil Bačík požadavek na zrušení většiny výjimek.

Podle Bačíka se jedná o výjimky na použití tzv. intenzivních technologií, které v praxi znamenají rozsáhlé těžby a holoseče s využitím těžké techniky a odvoz dřeva v rezervacích Rejvíz a Suchý vrch. „Správa CHKO také umožnila odkorňování stromů i použití jedovatých chemických přípravků na více než 13 tisících hektarech chráněné přírody v prvních a druhých zónách CHKO Jeseníky," vyjmenovává Bačík. Velikostí jde o 18 procent území z celkové plochy, což je podle něj 40krát větší plocha, než zabírá rezervace Rejvíz. 

CHKO Jeseníky spadá pod Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. Její mluvčí Karolína Šůlová řekla, že v rezervacích se povolené kácení týká nejvýše stovek stromů a má zabránit šíření kůrovce do dalších míst. „Dřevo se neodváží, zůstává na místě. Mnohdy také zůstávají stát nepokácené kůrovcové stromy, aby byla obnova lesa jednodušší," uvedla.

Výjimkou v množství kůrovcem napadených stromů je podle Šůlové Suchý vrch. „Tam jsou ovšem smrčiny nepůvodní, zdejší rezervace chrání borovice na sutích," uvedla. Pro kácení ve druhé zóně, které má ochránit nejcennější partie a zpomalit rozpad smrkových porostů, Správa CHKO Jeseníky podle Šůlové stanovila přísné podmínky. „Část stromů zůstává stát, část dřeva zůstává na místě. Rozsah zásahu je plošně omezen, případné zásahy jsou omezeny i časově. Možná právě proto se vůči nim vlastníci či správci lesa odvolali," podotkla Šůlová.

Podle Ivo Dokoupila z Hnutí Duha jsou zásahy proti kůrovci v jesenických rezervacích zbytečné. „Pozornost je potřeba zaměřit na smysluplné kroky na území druhých zón. Holiny jsou zde nepřijatelné a způsobí ve výsledku více škody a rizik než kůrovec. Apelujeme na lesníky, aby dodržovali lesní zákon a ve druhých a třetích zónách včas likvidovali začínající ohniska kůrovce a nenechávali jej vylétávat a množit. Záběry z dronu dokládají, že se zásahy v lesích na mnoha místech provádí pozdě a situace se nezvládá," řekl Dokoupil.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Archiv Společnosti přátel Jeseníků

Štítky lesy, aktivisté, CHKO, Jeseníky, MŽP, kácení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.