pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomoucká továrna školí své zaměstnance za pomoci virtuální technologie

Pomocí virtuální reality začala školit své nové zaměstnance olomoucká továrna na ložiska pro automobilový průmysl Koyo Bearings ČR. Do zařízení simulujícího reálné podmínky ve výrobním provozu investovala zhruba 800 tisíc korun. Podle Petra Nováka, prezidenta Koyo Bearings ČR, nováčci díky virtuální realitě rychleji pochopí technologické i servisní postupy a snadněji se adaptují v novém pracovním prostředí.

Zařízení virtuální reality bylo instalováno ve školicí místnosti pro nové zaměstnance, která se jmenuje DoJo. Základem virtuální technologie jsou podle Nováka speciální brýle, které školenému člověku umožní 3D prostorové vidění. Jejich součástí jsou sluchátka navozující atmosféru reálného pracoviště. Vše je pak ve virtuální realitě ovládáno pomocí dvou bezdrátových ovladačů.

Speciální program pro virtuální realitu obsahuje interaktivní 3D model stroje Okuma a části soustružny. Součástí je také maketa výrobní linky z oddělení broušení, s jejíž pomocí si školený zaměstnanec vyzkouší celý výrobní proces.

„Do budoucna přemýšlíme o pořízení rozšířené reality, avšak pořízení kompletní technologie tzv. digitálních dvojčat je velice nákladné. Proto musíme velmi pečlivě vyhodnotit, kde bychom mohli tuto technologii využít,“ podotkl Novák.

Společnosti Koyo Bearings ČR v účetním roce 2018/2019 do konce letošního března zvýšila tržby meziročně o 45 milionů korun na rekordních 1,089 miliardy korun. Zhruba 95 procent produkce firma exportuje. Mezi hlavní zákazníky společnosti Koyo Bearings ČR, která je součástí japonského nadnárodní korporace JTEKT Corporation, patří automobilky Mercedes-Benz, Volkswagen a Jaguar Land Rover.

Koyo Bearings ČR byla založena v roce 2000 a o rok později v Olomouci postavila závod na výrobku válečkových a jehličkových ložisek. Do Olomouce pak byla přestěhována výrobní technologie ze sesterského závodu v Německu. Firma od roku 2001 investovala v Olomouci více než 1,2 miliardy korun a nyní zaměstnává pět stovek kmenových pracovníků.

Autoři

Štítky ČR, Japonsko, stroje, automoto, počítače, firmy, Koyo Bearings

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.